SolarEdge de omvormer van deze tijd.

SolarEdge maakt de nieuwe generatie omvormers

Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle concurrent van de string (in serie) omvormer is SolarEdge. Oftewel parallel schakeling van de panelen.

3 Miljoen

SolarEdge heeft sinds 2006 meer dan 3 miljoen optimizers verscheept en is actief in 50 landen. Ook in Nederland is SolarEdge aanwezig met een servicekantoor. Steeds meer installateurs en hun klanten zien de voordelen van dit systeem. Tachtig procent van onze klanten kiest inmiddels al voor dit systeem in plaats van de traditionele string- omvormer. (seriële omvormer)

Werking SolarEdge

SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

5 redenen om voor SolarEdge te kiezen:

1) Langere levensduur omvormer

2) Voorkomt 6 tot 16% opbrengstverlies

3) Flexibel ten opzichte van een string- omvormer

4) Opbrengst van ieder afzonderlijk zonnepaneel uit te lezen 

5) Veiliger systeem (bij bv brand)

 

1)Langere levensduur omvormer

Het vervangen van de omvormer dient meegerekend te worden in de berekening van het rendement op een investering in zonnepanelen. Deze kosten moeten immers weer gemaakt worden om te kunnen blijven genieten van de zonnepanelen.

String- omvormers (serie schakeling)

2 keer vervangen en 25% kans op een defect tussen de 5 en 10 jaar String- omvormers, bijvoorbeeld van SMA, gaan gemiddeld 8-12 jaar mee. Dit komt omdat bepaalde onderdelen slijten en niet langer mee kunnen gaan (condensatoren). String- omvormers dienen doorgaans 2 keer vervangen te worden op de levensduur van de zonnepanelen. Wij verwachten dat 25% van de SMA stringomvormers tussen de 5 en 10 jaar kapot gaan. Een garantieverlenging van 5 naar 10 jaar kost bij SMA 25% van een nieuwe omvormer.

12-20 jaar garantie

SolarEdge: slechts 1 keer vervangen dankzij samenwerking met optimizers De omvormer van SolarEdge gaat 12-20 jaar mee. De optimizers leveren een constante spanning van 350 of 750 Volt aan bij de omvormer. De omvormer van SolarEdge is eenvoudiger opgebouwd en gaat langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

2) Voorkom 6-16% opbrengstverlies

Wist je dat je met een stringomvormer altijd minimaal 6% opbrengst verliest? SolarEdge voorkomt minimaal 6% opbrengst verlies als er geen schaduw is, tot 16% bij normale schaduw en 25% bij extreme schaduwval. De opbrengst met SolarEdge (parallel geschakeld) in Kwh is hoger dan wanneer je een serie geschakeld systeem neemt. Normaliter levert een poly of mono paneel maar 0.85 % a 90% van het WP in verband met alle effecten die van negatieve invloed zijn op de poly en mono panelen. 

De zwakste schakel

Waarom geen opbrengstverlies met SolarEdge? Normaal gesproken worden alle zonnepanelen in serie geschakeld en op een stringomvormer aangesloten met 1 of 2 MPP trackers (regelaars). Een groep in serie geschakelde zonnepanelen (string) kunt je vergelijken met een tuinslang. Een zonnepaneel dat minder goed presteert geeft hetzelfde effect als wanneer u met een voet op de tuinslang gaat staan: er komt minder water uit. Het zwakste zonnepaneel bepaalt dus de totale opbrengst uit alle zonnepanelen.
SolarEdge tuinslang effect
 

Oorzaken van het tuinslang effect

Het tuinslang effect zal optreden als er een verschil ontstaat tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen.

Oorzaak 1: Schaduwval

Het effect van schaduw wordt nog wel eens onderschat. Een klein streepje schaduw kan al tot tientallen procenten verlies leiden. In de praktijk zien we verliezen vanaf 10% tot 25% opbrengstverlies op jaarbasis bij schaduwval.

Oorzaak 2: Opwarming

Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden gaan ze 0,5% vermogen verliezen per graad Celsius. In de zomer kunnen zonnepanelen warmer dan 60 graden worden en tot 20% vermogen verliezen. De wind kan bepaalde zonnepanelen beter koelen dan andere, waardoor er temperatuurverschillen ontstaan. De warmste panelen remmen de rest af.

De Solar Frontier panelen vormen echter een uitzondering. Die kunnen juist prima met warmte omgaan en hebben veel minder rendementsverlies dan de traditionele panelen hebben. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina van Solar Frontier

Oorzaak 3: Degradatie

Het vermogen dat zonnepanelen geven loopt over 25 jaren 15% tot 20% terug. Dit noemen we degradatie. Niet alle zonnepanelen degraderen even snel. Naarmate het systeem ouder wordt, worden de verschillen groter.

Oorzaak 4: Vermogenstolerantie

Fabrikanten van zonnepanelen hanteren altijd een tolerantie voor het vermogen. Als je een zonnepaneel van 250 Wp met positieve tolerantie koopt, geeft deze in de praktijk 250 Wp tot 255 Wp. Vanaf de fabriek is er al ongeveer 3% verschil tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen. Vele panelen hebben echter ook een negatieve tolerantie van -3%. Dit zijn uiteraard niet de beste panelen. Let hier op! Solar Frontier heeft uiteraard alleen een positieve tolerantie.

Oorzaak 5: Weersverandering

Iedere keer als er bewolking over de zonnepanelen trekt ontstaan er verschillen tussen het vermogen dat de afzonderlijke zonnepanelen geven.

Met SolarEdge geen tuinslangeffect

Doordat Solar Edge met een optimizer per zonnepaneel werkt heb je geen last van het tuinslangeffect. En haal je de maximale opbrengst uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op ieder moment van de dag, dankzij het toepassen van een optimizer per zonnepaneel.

14,62% meer opbrengst met SolarEdge op een schaduwvrij dak

De Universiteit Utrecht en Stichting Monitoring Zonnestroom deden onlangs onderzoek naar de kwaliteit en opbrengst van zonnepanelen. De uitkomsten van het onderzoek werden in mei 2014 bekend gemaakt in Kassa. kijk maar eens hier voor de uitzending.

3) Flexibel systeem

Kleiner aantal panelen per dakvlak mogelijk:

Met een string- omvormer moet je minimaal 5 tot 6 panelen plaatsen op dezelfde windrichting en onder dezelfde hoek. Met Solar Edge mag ieder zonnepaneel onder een andere hoek of op een andere richting geplaatst worden.

Eenvoudig uitbreiden:

Een string- omvormer dient uitgekozen te worden op het aantal panelen. Bij een uitbreiding is meestal een nieuwe omvormer nodig. Bij SolarEdge kan je relatief goedkoop een grotere omvormer plaatsen, om later eenvoudig te kunnen uitbreiden. Mocht je al een aantal panelen in serie hebben liggen dan kunnen we die dus probleemloos bij een nieuw systeem gebruiken/inpassen.

Verschillende panelen bruikbaar:

Met een string- omvormer dienen alle panelen van hetzelfde merk en type te zijn. Dit kan problemen opleveren als je na enkele jaren een paneel moet vervangen, omdat het paneel dan niet meer verkrijgbaar is. Met SolarEdge kan je verschillende soorten zonnepanelen door elkaar gebruiken.

4) Gratis opbrengstbewaking van ieder afzonderlijk zonnepaneel of per 2 of 3

Als je een SolarEdge systeem aanschaft en door ons laat installeren, sluiten wij de omvormer standaard aan op jouw modem (bekabeld of draadloos). Via internet krijgen wij toegang tot jouw omvormer. Wij maken kosteloos een portal voor je aan, waarin je zelf kan zien wat de opbrengst van ieder afzonderlijk zonnepaneel is. Daarnaast kan je ook de totale opbrengst per periode bekijken. De slimme software van SolarEdge geeft tijdig een signaal als jouw systeem niet goed functioneert. Als je zelf installeert, dan maken wij de portal ook voor je aan, nadat je de omvormer op jouw modem heb aangesloten. Op jouw verzoek kunnen wij dus het systeem monitoren en zo onnodig verlies van rendement voorkomen. Deze service is volledig kosteloos, jaar in jaar uit.

5) Veiliger systeem

Een zonnepaneel geeft ongeveer 37 Volt gelijkspanning. Als we 10 zonnepanelen in serie aansluiten staat er 10 x 37 Volt = 370 Volt op de kabels. Deze spanning is met geen mogelijkheid van de kabels af te krijgen, zolang de zonnepanelen door gekoppeld zijn. Zelfs als de stroom binnen wordt uitgeschakeld, blijft er 370 Volt op de gelijkstroomkabels staan. Dit kan gevaar opleveren bij brand en bij werkzaamheden aan de installatie. Bij brand kan de brandweer bijvoorbeeld niet blussen.

Maximaal 1 Volt

De SolarEdge optimizers zorgen ervoor dat er slechts 1 Volt per paneel op de string komt te staan bij storingen. De optimizers controleren eerst of de installatie helemaal veilig is en schakelen de panelen daarna pas in. Bij een storing brengen ze de spanning direct terug naar 1 Volt. Stel je heb 14 panelen dan is de spanning maximaal 14 Volt, volledig veilig dus.

Vlamboogdetectie

De SolarEdge optimizers zijn uitgerust met vlamboogdetectie. Bij hoge gelijkstroom kan een vlamboog ontstaan in geval van een los contact. Dit kan gebeuren bij een beschadigde kabel of een stekker die niet goed vast zit.

Brandverzekering 

Hogere verzekeringspremie in de toekomst voorkomen? Nu steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, trekken zonnepanelen ook steeds meer de aandacht van verzekeraars. In landen waar zonnepanelen al heel populair zijn moeten zonnepanelen- eigenaren vaak meer premie voor de brandverzekering betalen als ze een string- omvormer gebruiken.

Het risico op brand is groter en als er brand uitbreekt kan de brandweer niet blussen. In deze landen zijn SolarEdge en micro omvormers extra populair, omdat je niet alleen op energie bespaart, maar ook op de verzekeringspremie. Ook zijn er landen waar men bij de brandweer moet melden wat voor type installatie er ligt, zodat de brandweer weet of ze kunnen blussen of niet. Op dit moment hoef je nog geen extra premie te betalen als je zonnepanelen met een string- omvormer gebruikt. Het is echter wel waarschijnlijk dat er in de toekomst aanvullende regelgeving komt. Met SolarEdge bent je hier alvast goed op voorbereid.  

Mail of ☎ 026-2340004 (Ma T/M Zat van 09:00 tot 21:00) Voor meer informatie over SolarEdge of een afspraak

SolarEdge de omvormer van deze tijd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »