FAQ Zonnepanelen

 

 

Vaak gestelde vragen over zonnepanelen. (FAQ)

 

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen worden in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Silicium wordt gewonnen uit zand en kan worden bewerkt zodat er een positief en negatief geladen deel ontstaat als er licht op valt.


Wat wordt er bedoeld met een 'PV-paneel'

Een PV-paneel is een zonnepaneel. PV staat voor "Photo (licht) Voltaic (elektriciteit)". Dit betekent het omzetten van licht in elektriciteit. Vandaar dat zonnepanelen ook wel PV-panelen worden genoemd.

 

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Het kopen van zonnepanelen doe je niet zomaar. Het is daarom belangrijk om goed te weten of de woning geschikt is voor zonnepanelen en of deze genoeg rendement behalen. Om dit voor jou te verduidelijken bezoeken onze adviseurs jou altijd persoonlijk aan huis. Zo weet je eenvoudig, zeker en snel welke en hoeveel zonnepanelen voor jouw woning geschikt zijn.

 

Op welke daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden?

De zonnesystemen van MijnDuurzaamRendement.nl kunnen zowel op een plat als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Wilt jij weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Maak een afspraak met jouw adviseur. advies@mijnduurzaamrendement.nl

 

Ik wil persoonlijk en vrijblijvend geïnformeerd worden, kan dat? 


Natuurlijk is het mogelijk om bij MijnDuurzaamRendement.nl een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Wij komen graag bij jou langs om de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen met jou door te spreken. Dit advies is volledig vrijblijvend. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd op zonnepanelengebied en zullen jou in een persoonlijk gesprek een gedegen advies geven waarin hij rekening houdt met jouw wensen en jouw woning. Mocht jij er dan voor kiezen om MijnDuurzaamRendement.nl jouw zonne-installatie te laten realiseren, dan zal jouw adviseur jou begeleiden bij de aankoop en plaatsing van zonnepanelen. Zo heb jij nergens omkijken naar.

 
Wat kost het?

De kosten van het installeren van een zonnepanelensysteem zijn erg afhankelijk van jouw woning. Alleen al om deze reden zullen wij nooit ongezien een definitieve offerte afgeven. Wij houden, net als jij, niet van verrassingen achteraf. 

 

Hoe lang gaan zonnepanalen mee?

De zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. MijnDuurzaamRendement.nl en haar leveranciers bieden jou een uitgebreid en meerjarig  garantiepakket op haar systemen. 

 

Kan ik mijn zonnestroom direct gebruiken?

Jazeker! Het elektrisch verbruik in jouw woonhuis of bedrijf wordt in eerste instantie gevoed vanuit jouw zonnepanelen. Komt je te kort, bijvoorbeeld in de avond. Dan koopt je gewoon van het net bij. Is er over, tijdens zonnige dagen of wanneer je op vakantie bent. Dan lever je gewoon weer terug terug aan het net.

 

Wat leveren zonnepanelen op?

De opbrengst en het rendement van zonnepanelen hangt sterk af van hoe deze op jouw woning geplaatst worden. De zonnepanelen geven bij een specifieke oriëntatie en hellingshoek ten opzichte van de zon een optimaal rendement. Is de situatie minder gunstig, dan betekent dat veelal nog steeds een goede en rendabele opbrengst. Zeker met de toepassing van de Solaredge omvorming blijft jouw opbrengst maximaal.

 

Wattpiek (Wp), wat betekent dat eigenlijk?

Watt-piek geeft aan wat het vermogen is van de zonnepanelen onder gunstige en vaste omstandigheden in een laboratoriumsituatie; de zogenaamde standaard test condities.

 

Dit zijn:

1. Sterkte van de invallende zonnestralen
2. Richting van de invallende zonnestralen
3. Zonnespectrum
4. Temperatuur van de zonnecel

De Wattpiek is dus een specifieke eigenschap van de zonnepanelen, onafhankelijk waar op de wereld deze wordt getest. De Wattpiek is nuttig om de prestatie of efficiëntie van een zonnecel of zonnepaneel te testen.

 

Wat is salderen?

Salderen is de regeling dat de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen en terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet, wordt verrekend met uit het net geïmporteerde stroom. De stroom die jij zelf opwekt wordt overigens eerst binnenshuis geconsumeerd. Er is pas sprake van terug levering (en dus van saldering) wanneer er meer elektriciteit wordt geproduceert dan dat jij op hetzelfde moment gebruikt.

 

Levert een zonnepaneel alleen stroom wanneer de zon schijnt?

 
NEE,... Ook wanneer het bewolkt is wekken zonnepanelen stroom op. Dit doen zij zolang er zonlicht is. Daarom zijn zonnepanelen in Nederland zeker interessant.

 

Zijn zonnepanelen bestand tegen storm?

MijnDuurzaamRendement.nl monteert en installeert haar systemen volgens de daarvoor geldende normen. Dat wil niet zeggen dat hiermee ieder risico is uitgesloten. MijnDuurzaamRendement.nl adviseert jou dan ook jouw zonnesysteem tijdig aan te melden bij je opstalverzekering. Mogelijk is er bij een plat-dak nog een diefstal verzekering nodig. (verhoogt risico en ontbreken van braak)


Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Moet er veel aan het dak aangepast worden voor het installeren van de zonnepanelen? Op deze vraag is geen algemeen antwoord te geven. De staat van het dak moet dusdanig zijn dat onze monteurs veilig  kunnen werken en uw zonnepanelen tot in lengte van jaren zorgeloos kunnen produceren.

 

Moet de elektriciteitsmeter ook vervangen worden als ik zonnepanelen plaats?

Belangrijk is dat, als je zonnepanelen installeert. Dat je in het bezit ben van een analoge elektriciteitsmeter of een digitale meter met een terug-lever telwerk. Wanneer je dan op een bepaald moment meer stroom produceert dan je gebruikt lopen de draaischijf en het telwerk van de analoge meter direct achteruit. Bij een digitale meter met een terug-lever telwerk wordt het overschot apart geregistreerd en door het energiebedrijf achteraf van het verbruik afgetrokken. Mocht het zo zijn dat uw meter alleen de afname registreert, zal deze vervangen moeten worden door de netbeheerder. De aanmelding en mogelijke vervanging van uw meter wordt door MijnDuurzaamRendement.nl verzorgd.

 

Wanneer ik geen stroom heb, zorgen mijn zonnepanelen dan wel voor stroom?

Wanneer er thuis geen stroom is (bijvoorbeeld door het uitvallen van stroom) zorgen de zonnepanelen niet voor stroom op het net. Als de stroom uitvalt zal de omvormer zichzelf namelijk om veiligheidsredenen uitschakelen. 

 

Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?

In de regel houden zonnepanelen zichzelf een lange tijd schoon, met name via de regen.  Indien er sprake is van een blijvende aanslag dan kunnen de zonnepanelen het beste schoon worden gemaakt met een zachte natte borstel. Een beetje afhankelijk van de locatie, adviseert MijnDuurzaamRendement.nl jouw panelen een keer per jaar te controleren en een keer per 2 jaar te reinigen.

 

Zijn de zonnesystemen van MijnDuurzaamRendement.nl ook voorzien van een keurmerk?

Ja, zowel de panelen als de omvormers van MijnDuurzaamRendement.nl beschikken minimaal over de in Nederland verplichte keurmerken waaronder het TüV, CEI en het ISO-keurmerk. Onze ervaring in Duitsland en België leert dat de keurmerken van onze producten de Nederlandse norm overstijgen.

 

Hoe lang duurt de installatie van de zonnepanelen op mijn dak?

Uitgangspunt bij het realiseren van een particuliere zonne-installatie is dat de installatietijd een werkdag bedraagt. Omdat we jammer genoeg niet alles in de hand hebben kan het zijn dat bij bijvoorbeeld sneeuw of regen de doorlooptijd wat langer is. Dit vormt echter een grote uitzondering op de regel.

 

Hoe zwaar zijn de zonnepanelen?

Een zonnepaneel weegt tussen de 15 en 20 kilo, afhankelijk van de grootte van het paneel. De dak-last toename bedraagt bij een hellend dak ca. 20 kg per m² en bij een plat dak, afhankelijk van de wind-zone, tussen de 20 en 40 kg per m².

 

Hoe regel ik mijn BTW teruggave?

Jouw MijnDuurzaamRendement.nl adviseur neemt  deze administratieve hobbel, zonder kosten uit handen. Wij hebben hiertoe een stappenplan ontwikkeld op basis waarvan jij met een minimale inspanning een zekere BTW teruggave krijgt.

 
Hoe lang kan ik mijn BTW nog terug vragen?

Dat weet niemand. De overheidsregeling is gebaseerd op een Europees besluit. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat dit op korte termijn zal veranderen. Zekerheid hieromtrent kan MijnDuurzaamRendement.nl niet geven.  

 

Ik wil weten of ik mijn woning of bedrijfspand energie neutraal kan maken.

Meer informatie of een afspraak? mail: of ☎ 026-2340004 (Ma T/M Zat van 09:00 tot 21:00)

FAQ Zonnepanelen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »