Wat is een Warmtepomp

Wat is een Warmtepomp? En hoe werkt deze dan?

Wat is een warmtepomp? daarvoor moeten we eerst de geschiedenis induiken en terug in de tijd,

Geschiedenis

In 1852 is door Lord Kelvin in zijn tweede wet van de thermodynamica het basisprincipe van de warmtepomp vastgelegd. Met als belangrijkste feit, dat warmte altijd reist van het warmere gebied naar gebied in de koudere regio.

Per ongeluk ontdekt

Robert C. Webber heeft als eerst in 1940 een warmtepomp per ongeluk ontdekt. Webbe experimenteerde met diepvries apparatuur, toen hij per ongeluk de afvoerleidingen van het koelsysteem aanraakte en zijn hand brandde. Dit bracht hem op het idee achter de mechanica van de Warmtepomp. Nu vraag jij je wat is een warmtepomp nou dat ga ik je vertellen.

Koelkast

Iedereen heeft al een Warmtepomp in huis. Heb je wel eens aan de achterkant van je koelkast het rooster aangeraakt wanneer hij net was afgeslagen? En? Inderdaad deze is behoorlijk warm en geeft deze warmte af aan de ruimte achter de koelkast. In een koelkast wordt vloeistof onder hogedruk rondgepompt, hiermee onttrekt de vloeistof warmte aan de koelkast en geeft deze via het rooster achter de koelkast af aan de lucht.

Omdraaien

Wat gebeurd er nu als je dit omdraait? Wanneer je een Warmtepomp buiten plaatst, dan haalt de koelvloeistof  in de warmtewisselaar van de Warmtepomp de warmte uit de omgevingslucht. Dit veroorzaakt verdamping van de koelvloeistof in gas. Dit gas wordt middels de Warmtepomp compressor samengedrukt (compressie) waardoor er warmte ontstaat die gemakkelijk de 80 Graden kan bereiken. In een tweede warmtewisselaar wordt deze warmte overgebracht naar het water van uw cv en/of boiler. De inmiddels afgekoelde en gecondenseerde koelvloeistof stroomt weer terug naar de Warmtepomp en het proces begint weer van vooraf aan. Eindeloos dus zonder emissie (co2 uitstoot), zonder cv ketel of warm water installatie. Extreem duurzaam dus.

Hoe werkt een warmtepomp 

Elektriciteit

Gebruikt een Warmtepomp dan geen elektriciteit?  Natuurlijk wel maar, veel minder dan je aan gas nodig zou hebben voor de zelfde warmteopbrengst. Plaats je naast een Warmtepomp Zonnepanelen, dan ben je volledig duurzaam en gaat je gas rekening op Nul. (als je ook elektrisch kookt) Je kan letterlijk de Gasmeter afsluiten en je contract opzeggen. Geen vastrecht of (energie) belasting meer.

Kan ik altijd een Warmtepomp plaatsen en wat kost dat?

Nee je kan niet zomaar een Warmtepomp plaatsen. Dit hangt af van de mate van isolatie en het type verwarming welke in de woning aanwezig is. Om dezelfde reden is het best lastig om hier een prijs te noemen. Toch hebben we een poging gedaan aan de hand van een voorbeeld woning. Wij verkopen alleen na uitgebreid overleg  losse Warmtepompen of Zonnepanelen sets aan particulieren, omdat eenvoudigweg elk huis  en elke situatie (ligging e.d.) anders is. MijnDuurzaamRendement gaat voor Duurzaam dat geldt ook voor onze relatie met onze klanten. Ik hoop dat ik jouw vraag wat is een warmtepomp, enigzins heb kunnen beantwoorden.

Persoonlijk energie advies

Wij komen graag bij jou langs voor een geheel vrijblijvend  advies. Hierbij kijken we niet alleen naar een Warmtepomp of Zonnepanelen, maar naar jouw totale verbruik en woonsituatie. De vraag, wat is een warmtepomp, is na dit bezoek voor jou geen vraag meer.

Ik wil van het gas af.Wat kost een warmtepompIk wil Nul op de Meter
Contact formulier

Wat is een Warmtepomp
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »