Verwarmen met een Warmtepomp Cv systeem en/of Infrarood panelen

Warmtepomp Cv systeem

 

Duurzaam verwarmen met een Warmtepomp Cv (centrale verwarming) je leest er steeds meer over, maar wat is nu eigenlijk belangrijk? Waar moet je op letten? Hier gaan we je proberen uit te leggen waar je op moet letten, wanneer je overweegt om je Cv Ketel te vervangen voor een Warmtepomp Cv of Infrarood panelen. Weet je niet hoe een warmtepomp werkt? Kijk dan even bij, hoe werkt een Warmtepomp.


3 Soorten Warmtepomp Cv Systemen

Misschien is het goed om eerst even te vertellen, wat de verschillen zijn tussen de diverse Warmtepomp Cv systemen. Grofweg zijn er 3 systemen met daar weer enkele varianten op, de ontwikkelingen op dit gebied staan gelukkig niet stil.


De Water/water Warmtepomp Cv

Water/water Warmtepomp Cv systeemDit Water/Water Warmtepomp Cv haalt de warmte en/of koude uit het grondwater. Hiervoor worden er diverse putten geboord tot in het grondwater, het relatieve warme grondwater bevat voldoende energie om jouw huis en of water te verwarmen. De warmte wordt uit het water gehaald d.m.v. Koelvloeistof. Voordeel van dit systeem is dat het rendement vooraf behoorlijk goed is te bepalen en zeer stabiel is. Nadeel van het systeem zijn de hoge aanschafkosten en daarmee de lange terug verdien tijd. Deze systemen zijn feitelijk alleen rendabel bij grote projecten, kantoren of villa’s met veel eigen grond (lees ruimte) Wanneer er te dicht op elkaar putten worden geboord, bestaat de kans dat er teveel warmte wordt onttrokken aan het grondwater en er dus een capaciteitsprobleem ontstaat. Belangrijk is dat het afgifte systeem geschikt is voor verwarmen en koelen, omdat de opgenomen warmte in de zomer weer kan worden aangevuld. Het is het beste als het afgifte systeem geschikt is voor zeer lage temperatuur verwarming (ZLTV) 30 tot 40 graden. De isolatie van je woning moet uiteraard optimaal zijn om hoog rendement te behouden. Optimaal betekend niet dat alles maar moet worden gedaan om warmte verlies te voorkomen.


De Grond/water warmtepomp Cv

Grond/water warmtepomp Cv systeem

Dit Grond/Water Warmtepomp Cv haalt de warmte uit de grond, middels een horizontaal leidingen systeem. In je tuin wordt dus een stelsel van leidingen geplaatst, waar doormiddel van koelmiddel de warmte en/of koude uit de grond wordt gehaald. Ook hier is de investering relatief hoog en de terug verdientijd lang, daar staat tegenover dat het rendement zeer stabiel is en dus goed van tevoren te berekenen. Voor het afgifte systeem geldt hetzelfde als voor het Water/water Warmtepomp Cv systeem, zo ook voor de isolatie.

 

 

 


De Lucht/water warmtepomp Cv

Lucht/water Warmtepomp CvDeze Warmtepomp Cv haalt de warmte gewoon uit de lucht, lucht is immers overal en bevat altijd energie (warmte) Het absolute nulpunt ligt immers op -273,14 graden Celsius. Wel is het zo dat bij een hogere temperatuur er een hoger rendement behaald kan worden. Dit Rendement wordt uit gedrukt in COP en wordt in de meeste gevallen berekend bij 7 graden buitentemperatuur en 35 graden afgifte temperatuur. Je begrijpt dat elke graad + of - afwijking gevolgen heeft voor het rendement van je Warmtepomp Cv systeem. In Nederland is het gemiddeld maar 3 maanden per jaar kouder dan 7 graden, dit zijn wel de maanden dat je jouw verwarmingssysteem het hards nodig heb. Het nadeel van een lucht/water warmtepomp Cv systeem is dus het wisselende rendement.


 

 

Eenvoud

Een belangrijk voordeel van dit systeem is zijn eenvoud en het feit dat deze ook bij kleinen huizen prima kan worden toegepast. De prijs van een lucht/water Warmtepomp Cv systeem is laag, als je dit vergelijkt met de bovenstaande varianten. Een lucht/water Warmtepomp Cv systeem bestaat meestal uit 2 delen, een binnen en een buiten unit. De buitenunit haalt de warmte uit de lucht en verplaatst deze middels koelvloeistof naar de binnen unit. De binnen unit geeft deze warmte weer af aan de Cv systeem en/of de boiler. Er zijn ook systemen waarbij beide delen in 1 unit buiten worden geplaats. (mono systemen)


Hybride

Wanneer je Cv ketel nog niet zo oud is of je huis onvoldoende geïsoleerd, is het ook mogelijk om voor een hybride systeem te gaan. Hierbij wordt een relatief kleine warmtepomp aan gesloten op je Cv ketel en slaat de Cv ketel aan wanneer het buiten te koud wordt en/of de vraag naar warmte te hoog is. Nadeel is dat je nu niet echt van het gas als bron afkomt. En Gas is nu juist de veroorzaker van de Wereldwijde klimaat verandering en een hoge energie nota (meestal 2/3 deel van deze nota)


Het afgifte systeem en isolatie

Voor het afgifte systeem en isolatie geldt bij een lucht/water Warmtepomp cv hetzelfde als bij de 2 voorgaande warmtepompen. ZLTV heeft de voorkeur in combinatie met een zeer goede/ optimale isolatie. Denk hierbij aan vloer en of wand verwarming of lage temperatuur radiatoren van bijvoorbeeld Jaga.


BoilerWarmwater

Ja leuk die lage temperatuur, maar hoe krijg ik nu voldoende warmwater?

Tja, Warmwater moeten we met het gebruik van een warmtepomp cv systeem opslaan in een boiler. Het water in de boiler wordt met de Warmtepomp maximaal 55 Graden en wordt middels een zo genaamde legionella unit, 1x per week naar 60 graden door verwarmd. (dit is een wettelijke verplichting) Natuurlijk doucht er niemand onder 55 graden, door het toevoegen van koud water verdubbeld de hoeveelheid te gebruiken douch water bijna. 200 liter wordt bijvoorbeeld ruim 380 liter douchwater, mocht je gebruik maken van een Wtw (warmte terug win unit in de douchwaterafvoer) dan kan je nog veel meer water gebruiken, de warmte in het afvalwater wordt dan immers gebruikt om het koude water voor te verwarmen. Een 200 liter boiler is dan ook ruim voldoende voor “normaal” gezin man/vrouw 2 kinderen. Met meer personen of wanneer je lang wil douchen of vaak in bad wil dan ga je voor 300 liter boiler.


Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Naast een Warmtepomp CV systeem in combinatie met een boiler, kan je ook kiezen voor een losse Warmtepomp boiler en een los Warmtepomp Cv systeem. Het voordeel is enerzijds dat je hiervoor meer subsidie kan verkrijgen, tussen de 2300-2500 euro voor het Warmtepomp Cv systeem en nog eens 500 euro voor de Warmtepompboiler. Een ander voordeel is dat in de zomer je met een minimaal systeem in je warmwater behoefte kan voorzien, eventueel aangevuld met zonnecollectoren.


 

Infrarood panelen


Infraroodpanelen

Niet voor ieder huis en of gezinssamenstelling is een warmtepomp Cv systeem de beste oplossing. Stel je heb een 1 persoonshuishouding en je bent veel buitenshuis. Of je gebruikt maar een klein deel van de woning, dan is het plaatsen van 1 of meerdere infraroodpanelen een zeer goedkope en duurzame oplossing.


Wat is een infraroodpaneel?

De warmte van een infrarood paneel is stralingswarmte, dit is dezelfde warmte als die van de zon. Een infraroodpaneel straalt feitelijk onzichtbaar licht uit met een lange golf. (korte golf wordt vaak gebruikt voor terras verwarmers etc. deze geven een rode gloed) Wij kunnen dit licht (lange golf) niet zien, maar wel voelen als een zeer aangename warmte.


Geen lucht verwarmen maar objecten

Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar verwarmen objecten, muren, ramen mensen etc. Hierdoor gaat er minder warmte verloren bij het open van een deur etc. De objecten in de woning verwarmen indirect natuurlijk wel de lucht. Voordeel van infrarood panelen is: Warmte waar jij het echt nodig heb. Doordat Infraroodpanelen geen lucht verwarmen, wordt er ook geen lucht verplaatst, dus ook geen stof.


Oudere mensen

Voor wat oudere mensen die het vaak koud hebben is infrarood een verademing om mee te verwarmen, infrarood is immers een directe verwarming, zonder de tussenkomst van lucht. De thermostaat kan in veel gevallen enkele graden lager, wat natuurlijk een enorme besparing oplevert.


Prima te combineren met Warmtepomp boiler

Zonder Cv systeem en met gebruik van infrarood panelen kan je in warmwater voorzien d.m.v de Warmtepompboiler al dan niet gecombineerd met zonnecollectoren.


Zonnepanelen

Alle bovenstaande oplossingen hebben 1 ding gemeen, ze gebruiken allemaal elektriciteit en elektriciteit kunnen we natuurlijk mooi zelf opwekken met zonnepanelen. Wanneer je voldoende dak tot je beschikking heb dan is het mogelijk om volledig energie neutraal, dus Nul op de meter je huis te verwarmen en van elektriciteit te voorzien. Dit zou het uiteindelijke doel moet zijn, maar is niet altijd mogelijk. Maar ook dan is, het Gas er uit en gaan voor een Warmtepomp Cv en/of infrarood panelen/Warmtepomp boiler een zeer duurzame oplossing.

Hulp nodig bij het kiezen van een Warmtepomp Cv systeem bel dan ☎ 026-2340004 of kijk bij hulp bij de aankoop en advies.

Verwarmen met een Warmtepomp Cv systeem en/of Infrarood panelen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »