Ik wil van het Gas af, kan dat?

Dus jij wil van het gas af en daarmee ook van het vastrecht van gas af? 

Leuk, ik vertel je graag over de mogelijkheden.

 

Steeds meer mensen willen hun huis duurzaam gaan verwarmen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor Warmwater? Wat zijn de mogelijkheden zonder Gas? Ben ik niet veel duurder uit? Zijn er geen kinderziektes? Wie kan me helpen?

 

Duurzaam verwarmen, waar moet je op letten?

Vroeger werd er bij de bouw van een woning nauwelijks aandacht geschonken aan de energiezuinigheid van de woning. De kosten van isoleren wogen gewoonweg niet op tegen de geringe kosten van het Gas. Over een eventuele klimaatverandering die al dat verspillen met zich mee bracht, had helemaal nog nooit iemand gehoord.

Verduurzamen, waarom en hoe?

Terwijl ze in de VS terug gaan naar het stenentijdperk, gaat de rest van de wereld gelukkig gewoon verder met het verder verduurzamen van de energie en warmtevoorziening. Gezien al het extreme weer, zeker geen overbodige luxe. Ik geloof dat als iedereen binnen zijn eigen financiële mogelijkheden, het maximale doet. We ook dit klimaat probleem weten in te dammen, dan wel het klimaat te herstellen. Want dat er inmiddels al veel is verandert, wordt steeds meer duidelijk.


Isolatie, wat is belangrijk?

 
 
Spouwmuur isolatieMet rorrelsThermischeschil

Alles moet potdicht toch?

 

Nee, zeker niet. Je moet niet als een malle gaan isoleren. Bij isoleren kan je ook veel fouten maken, hierdoor kunnen zelfs gevaarlijke schimmels en/of slechte atmosfeer ontstaan etc. Bij isoleren hoort ook gewoon ventileren, al dan niet mechanisch en/of met roosters. Het vocht wat voorheen via tocht de woning weer kon verlaten, kan na isolatie vaak niet meer zo gemakkelijk weg en slaat dan neer op de koudste plek. Een gezonde woning is natuurlijk ook voorzien van groene planten, deze planten filteren de lucht en verwijderen veel schadelijke stoffen.

 

Meer Comfort

 

Duurzaam verwarmen van je woning begint altijd met isoleren. Zonder de juiste isolatie, is elke vorm van verwarmen bij voorbaat, een verspilling van energie. Isolatie zorgt voor een enorme toename van het comfort in huis. Het isoleren van de vloer met bijvoorbeeld TonZon of het laten (na) isoleren van de spouw, zorgt er voor dat de warmte veel langer blijft hangen. Hierdoor verlies je minder warmte, maar het voelt ook veel aangenamer. Het voordeel TonZon vloerisolatie is dat de kruipruimte kurkdroog wordt. Dus geen nare geurtjes (Radon Gas)  meer en een schone ruimte als je wat onder de vloer wil doen.

Tonzon Vloerisolatie

 

Deurdranger

 

Veel aandacht gaat ook vaak naar het dak van de woning, warmte stijgt immers omhoog is de gedachte. Feitelijk klopt dit wel, zeker wanneer er een open verbinding is met het dak. Maar zitten er 1 of 2 deuren tussen, dan is een Deurdranger in combinatie met een tochtstrip wellicht nog wel de beste en zeker de goedkoopste oplossing.

Op de eerste verdieping, waar vaak de slaapvertrekken zitten wordt immers nauwelijks gestookt. Uiteraard wordt het een ander verhaal, wanneer hier ook een werkruimte is. (kantoor aan huis, studeerkamer etc.) Hoe en waar te isoleren is dan ook een kwestie van goed kijken en zinvol handelen. Alles zomaar isoleren is vaak onnodig en niet terug te verdienen.


De beglazing

 

De beglazing van een woning veroorzaakt veel warmte verlies. Om je een idee te geven, als je een binnen temperatuur heb van + 20Graden en een buiten temperatuur van +0 Graden. Dan is de binnenkant van:

 

 • Enkelglas 5 Graden
 • Oud dubbelglas 13 Graden
 • Hr++ glas (waarbij de spouw gevuld is met argon en coating) 17 Graden
 • HR +++ glas (waarbij de spouw gevuld is met argon en coating) 18 Graden.

 

Je ziet dus dat het vervangen van Hr++ glas vervangen door Hr+++ glas nauwelijks bijdraagt en alleen zinvol is als de gehele woning naar de laatste standaarden wordt geïsoleerd of bij passief bouwen. Maar heb je nog enkel glas, of de eerste generatie dubbelglas, dan is het zeker de moeite en het geld waard om hier in te investeren.

HR++ HR+++

 

 

Welke beglazing heb ik?

 

Maar hoe weet je nu wat voor glas je heb. Uiteraard kan je in de aluminium strip kijken, bij modern glas staat hier wat voor glas het is en welk bouwjaar. Staat dit er niet, dan kan je met een brandende lucifer schuin voor het glas testen welke glas het is. Als je 4 gelijke vlammetjes ziet dan is het gewoon dubbel glas, maar heeft 1 van de vlammetjes een andere kleur dan heb je Hr++ glas. Bij HR +++ staat het altijd op de aluminiumstrip tussen de glas platen.


Radiatoren

 

Radiatoren stralen aan alle kanten warmte uit, ook aan de achterkant. In het verleden werd er om die reden nog wel eens een isolatie folie op de muur geplakt. Helaas zag dit er niet alleen lelijk uit, ook ging er nog steeds veel warmte verloren, omdat de folie eigenlijk veel groter moest zijn als de radiator. Nu is er van TonZon een folie die je op de achterkant van de radiator plakt. Hierdoor wordt alle warmte naar voren gestraald en wordt de muur achter de radiator niet meer warm, dus geen verlies meer en je ziet er niets van.

Verwarmen met lage temperatuur
 
De eerst Cv installaties waren nog niet uitgerust met circulatie pompen. Door nu de water temperatuur maar zo hoog mogelijk op te stoken, kreeg je vanzelf circulatie. Gelukkig kom je deze systemen bijna niet meer tegen, maar er wordt nog steeds gestookt met hoge watertemperaturen 70-80 graden. Verwarmen met een lage watertemperatuur zorgt voor een veel hoger rendement. Zelfs wanneer je voorlopig met gas blijft verwarmen, is het zinvol om het afgifte-systeem (radiatoren etc.) te vervangen voor een lage temperatuur afgifte systeem. Bijvoorbeeld Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren/convectoren.

 


Oké, ik wil van het gas af wat zijn dan mijn opties?

 

Als je geen Gas meer wil gebruiken voor het verwarmen van de woning en sanitair warmwater dan heb je 4 opties en/of een combinatie.

 

 • De Pellet kachel
 • Stadsverwarming (indien beschikbaar)
 • Infrarood panelen
 • De Warmtepomp

 

De Pellet kachel

 

De meningen over de Pellet kachel zijn nogal verdeeld. Feitelijk is de Pellet kachel Co2 neutraal, immers de bomen gebruikt voor de pellets hebben de Co2 eerst opgenomen en deze komt later weer vrij bij verbranding. Het rendement van een Pellet kachel is vergelijkbaar met die van een Cv-ketel ongeveer 90%. Het onderhoud van de Pellet kachel wordt vaak onderschat. Om de 3 weken moet je de verbrandingskamer uitzuigen, Minimaal 1x per jaar dient er groot onderhoud plaats te vinden. De schoorsteen moet minimaal 1x jaar worden geveegd en gecontroleerd. Het plaatsen van een Pellet kachel moet altijd door een zeer deskundige installateur worden gedaan. Het geluid wat de ventilator van de Pellet kachel produceert is behoorlijk en zeker bij het opstarten duidelijk hoorbaar. In tegenstelling tot Gas, moet je pellets in zakken kopen en regelmatig de kachel bijvullen. Door verbranding ontstaat fijn stof, welke irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken.

Op een Pellet kachel zit €500,-- subsidie en op een Biomassa ketel €2.300,--

 

Er zijn 3 soorten Pellet kachels

 

 • Pellet kachel voor 1 ruimte
 • Pellet kachel Cv in combinatie met luchtverwarming
 • Biomassa ketel voor Cv en sanitair Warmwater

 

Voor meer informatie over de pellet kachel, verwijs ik je naar de site van Milieu centraal


Stadsverwarming

 

In veel gemeentes wordt Stadsverwarming als een duurzame verwarming aangeprezen, maar is dit ook zo? Natuurlijk als we restwarmte gebruiken van bv een vuilverbrandingsoven, dan is dit beter dan verloren laten gaan. Maar is het niet veel beter minder vuil te verbranden, maar meer her te gebruiken? De kosten voor de particuliere gebruiker van Stads verwarming zijn vaak hoog en nauwelijks te beïnvloeden, omdat veel kosten uit vastrecht etc. bestaat. Natuurlijk zijn er kleinschalige projecten, zoals de warmte die vrijkomt bij het koelen van Serverruimten gebruiken, om woningen te verwarmen. Deze warmte hergebruiken is natuurlijk wel heel duurzaam.

Voordeel van Stadsverwarming is dat het afgiftesysteem niet hoeft worden aangepast.


Infrarood panelen

 

Wanneer je gaat verwarmen met infrarood panelen, dan verwarm je volledig elektrisch, maar toch zeer duurzaam. Infrarood panelen zenden een soort onzichtbaar licht uit. Dit is hetzelfde licht welke de Zon dagelijks uitzend. Dit onzichtbare licht voelt heerlijk warm net als of je in de zon ligt. Het voordeel van infrarood panelen is, dat een infrarood panelen geen lucht maar objecten (vloeren, muren, meubels en mensen) verwarmen. Wanneer dus de deur even open gaat, gaat er geen of weinig warmte verloren. Met infrarood panelen, kan je ook heel plaatselijk verwarmen. Alleen warmte waar en wanneer jij dat wil. Denk hierbij aan een studeer en/of kantoor ruimte, waar je maar een paar uur per week gebruik van maakt. Maar wat dacht je van een infrarood spiegel in de badkamer?

 

Rendement van infrarood panelen

 

Je zou verwachten dat verwarmen met infrarood veel energie kost, maar gelukkigs is dat niet waar. De Infrarood panelen verwarmen de objecten in de woning, deze objecten slaan de warmte op en geven deze als convectoren weer af aan de lucht en andere objecten. Feitelijk slaat je hele woning de warmte welke infrarood panelen uitstralen op. Het is dan ook zeer belangrijk om goed te isoleren, anders gaat deze warmte snel verloren.

Alleen maar genieten


De Warmtepomp boiler

 

Vroeger had bijna ieder huis een warmwater boiler op elektra. Door de komst van het Gas zijn deze boilers meestal vervangen. Nu we weer van het gas af willen, is er toch weer behoefte aan een Boiler voor het verwarmen van sanitair warmwater. Maar de oude elektrische boiler is erg energie onzuinig. De Warmtepomp boiler haalt zijn energie uit de binnen lucht van de woning en heeft daar door een zeer hoog rendement. Wanneer je de warmtepomp boiler inzet voor de ventilatie van de woning dan sla je twee vliegen in 1 klap. Op de warmtepomp boiler zit €1.100,00 subsidie.

 

De Warmtepomp

 

De Warmtepomp is de vervanger van de Cv-ketel en is er in meerdere soorten.

 

 • Gesloten bronsysteem
 • Bodem horizontaal en tegenwoordig ook vertikaal
 • Lucht/water

 

Feitelijk heb je 3 soorten.

Gesloten bronsysteem.

gesloten bronsysteemHierbij wordt de warmte uit het grondwater gebruikt om in de warmte behoefte te voorzien. Omdat het grondwater een constante temperatuur heeft is het rendement goed te voorspellen. Nadeel is dat er een behoorlijke investering nodig om dit systeem aan te leggen. Er zijn 2 diepe gaten nodig tot wel 50 meter en een pomp om de vloeistof rond te pompen. De terug verdien tijd ligt veelal boven de 15 jaar. Passief koelen is feitelijk een must.

 

 Horizontaal systeem.

Hierbij wordt een stelsel van leidingen in je tuin ingegraven en wordt de warmte onttrokken aan de bodem. Dit systeem is alleen te gebruiken bij nieuwbouw/herbouw. De investering in een horizontaalsysteem is door de vele leidingen en graafwerk behoorlijk. Ook bij dit systeem ligt de terugverdientijd vaak boven de 15 jaar.

 

 

 


Lucht/Water Warmtepomp.

De Lucht/Water Warmtepomp haalt de warmte gewoon uit de lucht, zelfs als het vriest tot -20 Graden. De lucht temperatuur is minder stabiel en het rendement is dan ook lastiger vooraf te voorspellen. Het rendement van een Lucht/water Warmtepomp kan dan ook per jaar verschillen. Voordeel van de Lucht/water Warmtepomp is, dat de investering relatief laag is en in de meeste gevallen in 7-9 jaar is terugverdiend. Nu met subsidie nog goedkoper van het gas af

 

 

 

 


Wat is het verschil in Rendement tussen een Warmtepomp en een Hr Cv-ketel?

 

Het rendement van een Hr cv-ketel is hooguit 90%, al proberen de fabrikanten met misleidende getallen het anders te doen lijken. 10% van de warmte verdwijnt nog altijd uit de schoorsteen. Een Warmtepomp heeft een Rendement van >400%, dit betekend dat er slechts 1 Kwh nodig is om 4Kwh energie te verkrijgen. Je krijgt dus letterlijk ¾ deel energie, gratis uit de buitenlucht of andere bron. De 1 Kwh is nodig om de diverse pompen en compressor van energie te voorzien, niet om de warmte te verkrijgen.

 

Maar hoe werkt een Warmtepomp dan?

 

Een Warmtepomp bestaat uit 2 delen, een binnen deel en een buiten/grond of water deel. Het buitendeel wordt gevuld met koude middel. Omdat de meeste particulieren vaak voldoende hebben aan een Warmtepomp met lucht als bron, beperk ik mij in onderstaande uitleg tot de Lucht/water Warmtepomp.

 

Warmtepomp Monoblock

 

Naast een gescheiden binnen en buiten deel zie je tegenwoordig de combinatie van de binnen en buitenunit het zogenaamd Mono-blok. Nadeel hiervan is dat je alle leidingen naar buiten moet verplaatsen en moet beveiligen tegen vorst. Het voordeel is dat iedereen deze Warmtepomp mag plaatsen, omdat het koudemiddel reeds in de Warmtepomp aanwezig is.

Binnen unit

Warmtepomp Splitunit

 

In een Warmtepomp zit koelvloeistof die de warmte (zelfs bij -20) uit de buitenlucht haalt. De vloeistof wordt door een compressor samengedrukt en gaat hierdoor over in een bijzonder heet gas. Dit gas wordt langs een warmtewisselaar in de binnen unit geleid, waardoor het gas weer vloeibaar wordt en weer terug stroomt naar de buiten unit en het hele verhaal weer opnieuw begint. De Warmtewisselaar geeft de warmte af aan het Cv,- of boiler water. Geen vuur en geen uitstoot, hoe mooi is dat.


Moet ik mijn radiatoren vervangen bij het gebruik van een Warmtepomp?

 

Het is mogelijk om met bestaande radiatoren met een Warmtepomp te verwarmen. Helaas moet dit dan met hoge temperatuur (60 Graden) en verlies je veel, heel veel van het rendement. Nee,…. het is veel beter om met lage,- (45-55graden)of zelfs zeer lage temperatuur (30-35 Graden) te gaan verwarmen. Zeer lage temperatuur verwarming is bijvoorbeeld Vloerverwarming.

 

Het is niet altijd mogelijk om Vloerverwarming aan te leggen, bijvoorbeeld als je net een mooie vloer heb liggen. Hiervoor zijn lage temperatuur radiatoren in de handel. Tegenwoordig kan je zelfs al met 30 Graden verwarmen. Dit heeft een zeer positief effect op het rendement.

 

Moet ik alle radiatoren vervangen?

 

Nee dat is niet noodzakelijk, de radiatoren blijven gewoon werken maar verliezen meer dan 50% van hun vermogen. Aangezien de slaapvertrekken meestal toch niet worden verwarmd, zou je hier prima de radiatoren kunnen laten hangen. Vervangen kan altijd nog of je plaatst een infrarood paneel bij.

De Warmtepomp kan prima worden aangesloten op Vloerverwarming en Lage Temperatuur Verwarming.


Mijn Cv ketel is nog vrij jong en ik wil hem nog niet vervangen,kan dat?

 

Ja zeker, soms heb je net een paar jaar geleden je Cv ketel vervangen en je kan dan kiezen voor een hybride oplossing. (bivalent)Bij een hybride oplossing wordt er een kleine Warmtepomp naast de Cv ketel geplaatst. Voordeel je hoeft niet je afgiftesysteem (radiatoren) aan te passen. Nadeel je komt nooit van het gas af en moet wanneer de cv ketel versleten is ook de Warmtepomp weer vervangen. Als je toch voor hybride gaat neem dan een Warmtepomp die na het aanpassen van het afgifte systeem, instaat is om zelfstandig te gaan verwarmen.(monovalent) Hierdoor kan je de kosten spreiden over een aantal jaren.


Hoeveel vermogen heb ik nodig

 

Het vermogen van een Warmtepomp is veel lager dan die van een Cv-ketel, wel 3-4 keer lager. Het vermogen wat je nodig heb is ook afhankelijk van het bouwjaar van de woning en of de woning is (na) geïsoleerd. Onderstaand een richtgetal, mocht je gebruik maken van een WTW voor ventilatie dan heb je ongeveer 10 watt/m2 minder nodig. Uiteraard maakt het ook een verschil of de ruimte een leef of slaapruimte is. Slaapruimten kunnen met 20-30 watt minder af.

 

     

Bouwnorm

Huidige bouwnorm

BENG*

1964-1974

1975-1994

1995/1999

2000-2010

2011-2015

2015-2020

2021->

95-100 watt/m2

85-90 watt/m2

75-80 watt/m2

60-70 watt/m2

40-50 watt/m2

35-40 watt/m2

20-25 watt/m2

Het vermogen bereken je door het aantal m2 gebruiksoppervlak x richtgetal bv een woning van 2000 met 100m2 gebruiksoppervlak= 70x100= 7000Watt (7Kw) Bij na isolatie en/of WTW kan je 60watt uitgaan. Het vermogen moet je altijd bij minimaal -10 graden vrijkomen.

  

Hoe bereken ik het gebruik van de Warmtepomp

 

Kort door de bocht kan je huidige gas gebruik om rekenen in kwh, dit doe je doe je door het gasverbruik te vermenigvuldigen met 9,77. Voorbeeld 1.500m3 gas per jaar* 9,77= 14.655kwh. Nu heeft een Cv-ketel een rendement van 90% en mag je dit op het verbruik in mindering brengen. Dus 14655*0,90=13.189Kwh. Omdat een Warmtepomp een rendement heeft van minimaal 400% mag 13.189/4=3297Kwh/jaar. Wanneer er geen verbruik bekend is dan vermenigvuldig je het berekende vermogen maal het aantal vollast uren van de Warmtepomp. Hoeveel uur dat is, is sterk afhankelijk van het bouwjaar van de woning en staat van de isolatie.


Is er een subsidieregeling voor Warmtepompen?

 

Ja gelukkig wel. Door de subsidie wordt de zogenaamde terugverdientijd een stuk korter. Het is mogelijk om op 1 huisadres voor 2 Warmtepompen subsidie aan te vragen. Je kan hierbij denken aan een losse Warmtepomp voor verwarming en een Warmtepomp boiler. Door het plaatsen van een Warmtepomp en een Warmtepomp boiler kan de subsidie wel oplopen tot €3.700,00 of meer.

Maar er is nog een voordeel. De buitenunit van de Warmtepomp maakt wel iets geluid ongeveer 50Db, dit geluid hoor je natuurlijk liever niet wanneer je in de zomer buiten zit.


Geluidsdruk buitenunit

Gelukkig is voor het geluid van de buitenunit een mooie oplossing, die ook de buiten unit aan het zicht onttrekt. De Climeleon is een behuizing voor over de buiten unit, die het geluid wel tot 7db kan terug brengen.

 

 

Pfffffffff, wat een tekst.

Fons Wolffenbuttel | MijnDuurzaamRendment | Warmtepomp

Als je nu nog steeds aan het lezen bent, dan ben je mogelijk geïnteresseerd in een afspraak. Samen kunnen we dan kijken of jouw woning geschikt is voor de Warmtepomp of andere duurzame oplossing. Je kan me altijd bellen op 026-2340004 of het contact formulier invullen. Mocht de chat actief zijn dan kan ik ook per chat jouw vragen beantwoorden.

Liever een Bel afspraak inplannen? Krijg hier toegang tot mijn agenda.

 

 

 

 


Ik wil van het Gas af , Ja dat kan.


*BENG is bijna energie neutrale gebouwen.


Hoe werkt een warmtepompWat kost een warmtepompIk wil op de meter

 

 
Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »