Duurzaamverwarmen zonder gas, kan dat?

Duurzaam verwarmen zonder gas

 

Het gas eruit is het motto, energie naar nul woningprojecten. Maar wat kan jij doen om je energie verbruik te verlagen? Welke stappen kan of moet je zetten?

 

Waar moet je opletten wanneer je van het gas af wil?Ik wil van het Gas af

 

Duurzaam verwarmen betekend gewoon minder gebruiken en feitelijk minder verspillen. Het begint dus met isoleren van de thermisch schil van de woning. De thermische schil is de vloer, de muren, ramen en het dak. Feitelijke alle delen die met grond, lucht of water in aanraking komen. Niet alleen de thermische schil, ook leidingen van sanitair warmwater of afgifte systeem moeten goed geïsoleerd worden.

 

 

Ventileren

 

Naast isoleren moet je natuurlijk goed ventileren. Dit lijkt tegenstrijdig, maar onvoldoende ventileren leidt niet alleen tot een ongezonde lucht door ophoping van vocht, Co2 en Radon* Door de grond van de kruipruimte af te dekken met folie zoals Tonzon Vloerisolatie dat doet, krijg je niet alleen een droge kruipruimte, maar voorkom je ook dat Radon in je leefruimte komt. Maar vochtige lucht is ook koude lucht en zorgt voor een zeer onaangenaam leefklimaat. In vochtige lucht kan huisstofmijt prima gedijen, wat weer tot allerlei allergische reacties kan leiden.

*Radon komt vrij uit de grond en bouwmaterialen en is 1 van de veroorzakers van longkanker

 

Natuurlijk of mechanisch

 

Mechanische ventilatie type CVroeger werd er vooral gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie, kieren en roosters genoeg. Maar tegenwoordig is natuurlijke isolatie niet meer efficiënt en moeten we grijpen naar mechanische oplossingen. We spreken pas over ventilatie wanneer deze 24 uur 365 dagen per jaar aanstaat. De ventilator op de badkamer of toilet, geldt dus niet als ventilatie. Er zijn feitelijk 2 soorten ventilatie systemen een C en een D systeem. Het C systeem zuigt via diverse ventielen de vervuilde lucht al dan niet Co2 of vocht gestuurd, uit de woning. De lucht wordt aangevoerd via roosters boven de ramen. Nadeel van dit systeem is dat de kostbare warmte uit de woning verloren gaat. Naast het C systeem is er ook een D systeem. 

 

Balans ventilatie

 

 

Een D systeem voert niet alleen de vervuilde lucht af, maar voert ook schone lucht aan. Deze aangevoerde lucht wordt middels een warmtewisselaar voorverwarmd met de warmte uit de vuile lucht. Er wordt evenveel lucht aangevoerd, als er wordt afgevoerd. Vandaar dat men een D systeem ook wel eens Balanssysteem noemt en/of WTW (warmte terug win systeem)

 

 GroeneplantenPlanten zuiveren jouw leefomgeving

 

De mens denkt vaak dat hij best zonder de natuur kan, hele tuinen worden dicht gestraat en soms zelfs voorzien van kunstplanten. Dit is natuurlijk zonde van de mogelijkheid om de planten te laten helpen bij het gratis creëren van een gezond leefklimaat. Kamerplanten leveren een zeer belangrijk aandeel in het verlagen van de hoeveelheid schadelijke stoffen in de leefomgeving. Nasa heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat met name groene kamerplanten, maar ook orchideeën in samenwerking (symbiose) met bacteriën in de potgrond, de schadelijke stoffen in de woning kunnen afbreken en dus verminderen. Dus zorg ook voor voldoende kamerplanten voor een gezond leefklimaat.

 

Hoe kan ik duurzaam verwarmen?

 

Er komen steeds meer duurzame oplossingen om jouw huis te verwarmen, elke oplossing heeft zijn voor,- maar ook zijn nadelen.

Bijvoorbeeld:
 
  • De Houtkachel
  • De Pellet kachel of PelletCv
  • Infrarood panelen
  • De Warmtepomp

 

Wat is de beste oplossing?

De beste oplossing is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, financiële mogelijkheden en wensen. Maar iedereen kan stappen zetten tot het verlagen van de energie rekening en dus ook de Co2 uitstoot.

 

Heb ik nog een extra Boiler nodig voor Warmwater?Warmtepomp boiler

 

Voor alle hier boven genoemde oplossingen is een Boiler voor sanitair Warmwater een must. Alleen met Gas kan je water doorlopend voldoende verwarmen zonder boiler. M.u.v. doorstroom boilers, alleen is deze in Nederland met ons systeem van doorbelasten van het vastrecht niet echt interessant. Veelal heb je een hogere (lees duurdere) af-zekering nodig, i.p.v. 3x25A bijvoorbeeld 3x35A (tot €600,00 duurder per jaar)

 

Je kan een boiler combineren met bijvoorbeeld een Warmtepomp op PelletCv, maar je kan ook kiezen voor een Warmtepomp boiler, dit is een boiler die volledig los en standalone werkt, dus niet gecombineerd met een andere warmte bron m.u.v. eventueel zonnecollectoren. Een Warmtepomp boiler haalt zijn warmte uit de ventilatielucht en kan dus ook prima worden ingezet voor het duurzaam ventileren van de woning. Doordat de een Warmtepomp boiler de lucht uit de woning gebruikt om sanitair warmwater te maken, is het rendement van een Warmtepomp boiler zeer hoog. Een Warmtepomp boiler kan om die reden niet worden gecombineerd met een balans ventilatie systeem.

 

 

Kan ik met een Hout,- of Pellet kachel verwarmen?

 

Hout en pellet kachels worden ook gezien als duurzame oplossingen. De Co2 die vrijkomt bij verbranding van hout, is immers eerst door de bomen opgenomen. Maar hier houdt het duurzame dan ook op. Bij het verbranden van hout komt veel fijn-stof vrij. Fijn-stof is een belangrijke veroorzaker van allerlei gezondheidsproblemen. Het onderhoud is voor de veiligheid van hout,- en pellet kachels zeer belangrijk. De schoorsteen moet jaarlijks worden gecontroleerd en/of schoongemaakt. De installatie moet zeer zeker door een goede installateur met veel ervaring op dit gebied worden uitgevoerd, zo ook het onderhoud.

 

 

Kan ik ook met Infraroodpanelen verwarmen?Ecaros infrarood paneel

 

Infrarood wordt vaak genoemd als optie om duurzaam te verwarmen. Het belangrijkste voordeel van infrarood is, dat je heel plaatselijk kan verwarmen. Feitelijk kan je dit ook als nadeel zien. De verdeling van de panelen in de woning is dan ook zeer belangrijk. Infrarood kan dan ook het best worden toegepast voor bijverwarming, of wanneer je maar een bepaalde periode van de dag warmte nodig heb, bijvoorbeeld bij een werk/studeerkamer. Infrarood is natuurlijk heerlijk in ruimte waar stralingswarmte gewenst is, denk hierbij aan de badkamer of massageruimtes. Maar wat dacht je van boven de commode in en babykamer. Wanneer je de gehele woning met infrarood wil verwarmen, dan is de isolatie van de woning van een nog groter belang dan bij andere bronnen.

 

Kan ik ook met een Warmtepomp verwarmen?

 

WarmtepompDe Warmtepomp is na een moeizame start echt in opmars in Nederland. In de landen om ons heen is een Warmtepomp al veel meer geaccepteerd als duurzamewarmtebron. Een goede Warmtepomp haalt zijn energie uit water, grond of gewoon uit de lucht zelfs bij min 20 zonder elektrische bijverwarming. De Warmtepomp is in Nederland in het verleden vaak ingezet met als bron water of grond. De reden is dat het rendement vooraf goed is vast te stellen. Het nadeel van grond en water als bron, is de hoge kosten voor het aanbrengen van de bron. Lucht als bron is echt met een inhaalslag bezig, dit komt enerzijds door de relatief lage aanschafprijs en anderzijds door de eenvoudige toepassing, ook bij kleinere woningen en appartementen. Een nadeel is dat de buitenunit van de Lucht/water Warmtepomp wat geluid met zich meebrengt. Gelukkig zijn hier inmiddels ook al weer hele mooie oplossingen voor en zijn fabrikanten van Warmtepompen druk bezig met het verlagen van deze geluidsdruk.

 

Kan ik ook Zonnecollectoren plaatsen?

 

Met Zonnecollectoren, kan je met zonnewarmte sanitair warmwater maken. Dit is natuurlijk heel duurzaam. Het nadeel is alleen dat we in Nederland gewoon te weinig zon hebben om hier veel voordeel van te hebben. En als er dan voldoende zon is, dan heb je gewoon veel te veel warmwater en krijg je het gewoon weg niet op gedoucht. (je kan moeilijk de hele dag onder de douch blijven staan.) De kosten van zonnecollectoren wegen helaas is veel gevallen niet op tegen de voordelen. Natuurlijk zijn er toepassingen te bedenken waar zonnecollectoren zeer zeker een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Denk hierbij aan Zwembaden of ruimten waar meerdere mensen tegelijk en veelvuldig gaan douchen in het zomer seizoen, bijvoorbeeld Campings, Hotels etc.

 

Moet ik altijd zonnepanelen plaatsen?

 

Zonnepanelen zijn de kers op de taart en maken het duurzame verhaal af. Zonnepanelen zijn zeker niet de eerste stap, al gebeurd dit vaak wel. 2/3 van jouw energie rekening bestaan uit de kosten voor verwarmen. En we hebben het hier niet alleen over het gasverbruik, maar ook over het vastrecht van gas. Dus beginnen met het gas er uit levert de grootse besparing op. Natuurlijk is het mooi wanneer je hierna ook nog je verbruik kan afdekken met zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen neemt jaar in jaar uit toe, hierdoor kan je met steeds minder panelen steeds meer energie opwekken. Deze ontwikkeling komt voorlopig nog niet tot stilstand.Er zijn nog steeds 2 systemen in de markt voor het omzetten van de zonnestroom tot stroom die wij kunnen gebruiken. Een serieel systeem koppelt de panelen aan elkaar en verbind deze met het net als de verlichting van kerstboom. Het nadeel is dat wanneer 1 van de panelen in de problemen komt door vuil, schaduw of iets anders, de gehele string veel minder of zelfs niets meer oplevert. Je kan veel beter voor een Parallel systeem van bv Solar Edge gaan. Hierbij worden de panelen 1 op 1 verbonden met het systeem. Bij uitval van 1 paneel blijft de rest gewoon werken. Het monitoren en het vinden van een slecht paneel is hierdoor ook veel eenvoudiger geworden.

 

Duurzamer gaan verwarmen, kan ik ook zelf wat doen?

 

Veel zaken kan je als je een beetje handig bent en met een beetje hulp prima zelf doen. Denk hierbij aan isoleren van vloer en dak of het plaatsen van een isolerende voorzet wand. Het is verstandig om voor het isoleren, hier eerst even een deskundige naar te laten kijken. Isoleren is goed, maar je kan hier ook weer andere problemen mee veroorzaken. Voor het plaatsen van een Hout of Pellet kachel moet je altijd een deskundige inschakelen, het gevaar op brand door een verkeerde installatie of koolmonoxide vergiftiging is anders veel te groot. Natuurlijk kan je wel in overleg met de installateur, allerlei voorbereiden werkzaamheden doen. Voor Infraroodpanelen geldt dat je dit prima zelf kan doen, let wel op dat je de groepen niet overbelast. De maximale belasting van een groep is de af-zekering*230. Voorbeeld groep 16a*230= 3680Watt. Een Warmtepomp kan je in principe natuurlijk zelfplaatsen, als je een beetje handig bent. Maar het koeltechnische gedeelte moet altijd door een ervaren installateur worden gedaan. Uiteraard is het maken van een grond of waterbron altijd het werk van een vakman en is vaak ook een vergunning nodig voor deze bronnen.

 

Wat mag zoiets kosten? En wat is de R.O.I.* op mijn investering?

 

De kosten van duurzaam verwarmen lopen natuurlijk sterk uit een en zijn sterk afhankelijk van de oplossing waarvoor je kiest. De ene oplossing is qua aanschaf wellicht wat goedkoper maar in gebruik vaak dan weer wat duurder. De duurste oplossing is een Warmtepomp met als bron water of grond en is hierdoor vooral geschikt voor grote projecten. De exacte kosten moeten dan ook van geval tot geval worden bekeken en berekend. Het doel kan zijn om in 7 tot 15 jaar de investering terug te verdienen. Maar natuurlijk nog veel belangrijker is de bijdragen die je levert, om verdere opwarming van de Aarde tegen te gaan, voor nu en voor later.

*R.O.I is Return On Investment, botweg de "terugverdientijd"

 

Zijn er subsidies om duurzaam te gaan verwarmen?

 

Om de overgang naar duurzame energie te stimuleren, zijn er subsidies voor Pelletkachels. Zonnecollectoren en Warmtepompen. Er is wel een verschil in aanvragen tussen particulieren en zakelijke gebruikers. Bij Particulieren moet de subsidie worden aangevraagd nadat de Warmtepomp is geplaatst en bij zakelijke gebruikers voordat er geplaatst wordt aan de hand van een offerte. De subsidie wordt bij Warmtepompen bepaald door het aantal Kw vermogen. Over de eerst Kw krijg je €1000 De exacte bedragen vindt je op de RVO subsidie apparaten-lijst.Staat onderaan de pagina 

Wat is de T.C.O* van een Warmtepomp ten opzichte van een Hr-Cvketel?

 

Het is bijna ondenkbaar dat er nog steeds Cv-ketels worden geïnstalleerd, zelfs in nieuwbouw woningen. Toch is dit de dagelijkse praktijk. Terwijl uit allerlei berekeningen blijkt dat er nu al een lagere T.C.O. is voor de Warmtepomp dan voor een Hr-Cvketel en dat deze alleen maar kleiner wordt na mate de gasprijzen en/of belasting op gas gaan stijgen. We hebben in een Blog een berekening gemaakt om dit te bewijzen, maar ook op het internet vindt je voldoende onderbouwing voor deze berekening.

*T.C.O is Total Cost of Ownership Botweg de totale kosten van aanschaf/afschrijving onderhoud en gebruik over een bepaalde periode.

 

Waar vind ik onafhankelijk advies?

 

Soms is het best lastig om door de vele bomen het bos nog te kunnen blijven zien. Natuurlijk kan je via een offerte site meerdere offertes aanvragen, maar dan? Hoe vergelijk je deze offertes, wat is zinnig? Wat is een redelijke prijs? Zonder kennis van zaken, is het lastig kiezen en het kaf van het koren te scheiden. Een goed onafhankelijk advies kan feitelijk ook alleen een betaald advies zijn. Niemand werkt immers voor niets. Wij kunnen je helpen om een goede doordachte beslissing te nemen. We kunnen samen met jou kijken naar de (on)mogelijkheden. Welke stappen zijn noodzakelijk en wat zou dat mogen kosten. Mocht je al offertes hebben aangevraagd, dan kunnen we samen kijken welke het beste is in jou situatie. We maken aan de hand van de standaard aanwezige gegevens een berekening van het vermogen, natuurlijk kunnen we ook een uitgebreiden verlies berekening laten maken als je dit op prijs stelt. Kortom wij leveren Hulp bij het duurzaam gaan verwarmen. Meer weten? Bel 026-2340004. Of mail krijg hier toegang tot ons contactformulier in.

Liever een bel afspraak inplannen? krijg hier toegang tot mijn agenda

Duurzaam verwarmen zonder gas, ja het kan.

BewarenBewaren

Duurzaamverwarmen zonder gas, kan dat?
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »