Welke Zonnepanelen moet ik aanschaffen? Deel 1

Welke Zonnepanelen moet ik aanschaffen? Deel 1

Zoals belooft volgt hier de uitleg over zonnepanelen.

Het lijkt wel of iedereen ineens zonnepanelen wil verkopen. De aanbieders buitelen over elkaar heen met acties en aanbiedingen. De één is nog goedkoper dan de ander. De gevolgen voor de kwaliteit laten zich raden. Maar wat dacht je van de veiligheid van jouw systeem. En dan hebben we het nog niet over de veiligheid van de medewerkers die op het dak moeten werken. Wie is er verantwoordelijk, wanneer er wat mis gaat?

 

In deze blog ga ik je een aantal zaken wat betreft zonnepanelen verduidelijken. Ik hoop dat ik jou er van kan overtuigen, toch vooral niet alleen maar naar de prijs te kijken. Uiteraard is prijs belangrijk, maar is goedkoop vaak niet duurkoop? We hebben het over een investering van 25 jaar wat maakt een paar honderd euro dan uit?

 

Wat de meeste aanbieders van zonnepanelen je niet vertellen!

 

Drie manieren van aansluiten op het Net.
 

Zonnepanelen kunnen op 3 manieren worden aangesloten, aangezien er maar twee echt worden gebruikt beperk ik me tot deze twee. Verreweg de meest gebruikte is de seriële aansluiting. Alle panelen worden dus in serie aangesloten. Een paneel bevat 2 draden een + en een – draad. Bij serieel wordt  + op – en – weer op +  aangesloten. Vergelijkbaar met een snoer van je kerstverlichting (niet LED) als je 1 lampje uitdraait gaat alles uit.
 

Door deze manier van aansluiten kan je eenvoudig een goedkoop systeem opzetten.

 

Nadeel van serieel

 

 • Het systeem is kwetsbaar voor schaduw. Een klein beetje schaduw op 1 paneel beïnvloed alle panelen. (denk aan het kerstverlichtingssnoer) Mocht 1 paneel niet goed werken, dan heb je geen of een lage opbrengst. En hoe kom je er achter welk paneel niet goed werkt? Dat wordt het dak op en 1 voor 1 testen. 
 • Omdat het systeem in serie is aangesloten, worden de spanningen gestapeld. Elk paneel zorgt weer voor een hogere spanning op de aansluitdraden. Gevaar dus bij plaatsen overdag en onderhoud. Maar er is meer, een serieel systeem kan niet spanningsvrij gemaakt worden bij bijvoorbeeld brand. De brandweer kan dus overdag beslissen om niet te blussen, omdat er een gevaar is op een spanningsboog. 
 • Een ander mogelijk iets minder belangrijk probleem is, dat je niet per paneel kan monitoren. Persoonlijk vind ik het bijzonder gaaf om te zien wat elk paneel bijdraagt. 
 • Bij serieel kan je altijd maar 1 dak-zijde per omvormer gebruiken, dus heb je bijvoorbeeld een oost-west dak en wil je aan beide kanten panelen dan krijg je twee omvormers. De omvormer moet gelijk opmaat worden aangeschaft, later het systeem uitbreiden is onmogelijk zonder aanschaf extra omvormer.

 

Parallel


Het tweede systeem heet parallel. Bij parallel worden de panelen dus niet achterelkaar aangesloten, maar naast elkaar – gaat dus op – en + gaat +. Het nadeel van dit systeem is dat het iets duurder is dan serieel. Naast een omvormer heb je ook optimizers nodig. (1 per 2 panelen)

 

Voordeel parallel

 

 • Het systeem heeft geen last van schaduw op één van de panelen, alleen dit paneel geeft minder of geen opbrengst (hierover later meer)
 • Het systeem stapelt geen spanningen, de maximale voltage per paneel is 1 volt. Hierdoor is er een veilige werkspanning. 
 • De brandweer kan gewoon blussen, de spanning wordt bij het wegvallen van de netspanning gelijk naar max 1 volt per paneel geschakeld. 
 • Monitoren kan per paneel, een defect paneel opsporen kan zonder dat je het dak op moet. 
 • De omvormer is eenvoudiger dus goedkoper en gaat ook nog eens langer mee. 12 jaar garantie en deze is voor 183 euro uit tebreiden naar 20 jaar (een no-brainer toch?)
 • Je kan de omvormer op de groei kopen, zodat je de investeringskosten kan spreiden. Zelfs het gebruik van verschillende soorten en merken panelen is mogelijk.  
 • Op één omvormer kan je verschillende dak-liggingen aansluiten. Dus oost/west/zuid zelfs noord (jawel)

Solar Edge demo Video
 

Tja, hoe moeilijk kan de keuze nu nog zijn. Ga je voor de prijs of voor de kwaliteit? 

Wil je meer weten kijk dan hier 

Drie Soorten zonnepanelen, kijk hier voor deel 2Fons Wolffenbuttel
MijnDuurzaamRendement.nl
026-2340004

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »