We krijgen er allemaal iets bij in 2019

We krijgen er allemaal iets bij in 2019

Dat is wat onze regering ons voorhoud. Maar is dat ook zo? En als dat nu niet voor mij geldt? Hoe lang wil jij nog afhankelijk zijn van beslissingen van anderen?

Veel mensen zien de energie transitie als een bedreiging van hun verworvenheden. Je ziet dan ook vaak, van die niet onderbouwde beweringen in fora en onder nieuws items op nieuwssite of sociale media. De kosten en andere onmogelijkheden worden vaak genoemd, maar door wie? Wat heeft hij of zij al geprobeerd? Is hij of zij zich bewust van zijn wekelijkse energieverbruik? Of spreekt hier alleen de angst voor het onbekende.

Veranderen is moeilijkChange

Veranderen is altijd moeilijk, je hoeft alleen maar in de winkelstraten te kijken om te zien dat niet mee willen of kunnen veranderen, grote gevolgen heeft. Grote ketens als V&D zagen te laat dat de wereld was verandert.

 

Hoe zei Einstein dat ook al weer?

Albert Einstein

 

 

 

“The measure of intelligence is the ability to change.” “Those who cannot change their minds cannot change anything.”

 

Natuurlijk zijn er ook weer mensen die beweren dat Einstein dit niet heeft bedacht, lekker belangrijk toch?

 

 

Energie revolutie

Net als de komst van het internet, die een ware internet revolutie veroorzaakt heeft. Komt er nu ook een energie revolutie aan, of is deze eigenlijk al begonnen. De vele ontkenners zullen er waarschijnlijk te laat achter komen, dat ze boot gemist hebben. Trump laat bijvoorbeeld alle duurzame innovatie weglopen naar China en houdt zich vast aan de oude Steenkool techniek etc., dit heeft grote gevolgen voor de VS in de nabije toekomst. Maar genoeg over het onvermogen om mee te buigen.

 

Wat kan je allemaal doen zonder je bankrekening leeg te trekken of leningen aan te gaan?

Plugwise

 

Best veel eigenlijk. Ik heb het vast al vaker geschreven, maar het begint echt met het bewust worden van je gedrag en daarmee je verbruik. Dit kan met de slimme meter en/of met Plugwise.

Maar natuurlijk ook gewoon met Excel of Google docs. Met Google docs kan je bijvoorbeeld een formuliertje maken die je als App op het beginscherm van je telefoon kan zetten. Nu is wekelijks opnemen, alleen nog een kwestie van doen. Als je meer dan een jaar historie heb, dan kan je weken met elkaar vergelijken, nu nog de buiten temperatuur toevoegen. (deze kan je vaak vinden op Weersites) En je kan de verschillen prima verklaren en beïnvloeden.

 

 

De Cv(combi) Ketel

Helaas is de Cv-ketel vaak niet af nauwelijks afgesteld en al helemaal niet aangepast na jouw laatste isolatie inspanning. Dat is natuurlijk jammer.

 

Even de techniek.

Jouw HR 107 Cv-ketel heet, zo omdat hij instaat is ook nog warmte uit de verbrandingsgassen te halen. Dit kan deze ketel alleen als het retour water niet warmer is dan 55 graden. In gas zit heel veel vocht (ongeveer 1 liter per m3) dit vocht levert, als het condenseert heel veel extra energie op. Maar condenseren kan alleen wanneer de waterretour temperatuur dus lager is dan 55 graden. Door nu in stappen de aanvoertemperatuur van de CV-ketel te verlagen, verlaag je natuurlijk ook de retour water temperatuur. Het verschil tussen aan en afvoer temperatuur noemen ze Delta T.

De Delta T van bijvoorbeeld 40 graden aanvoer en 30 graden afvoer is 10 graden. Die van 50 graden aanvoer en 37,5 graden afvoertemperatuur is 12,5 graden.

 

Speedcomfort

Om het verlagen van het vermogen te compenseren kan je ventilatoren van speedcomfort plaatsen. Hierdoor wordt de warmte beter verdeeld en koelt de radiator sneller af, met als gevolg een veel lagere retour temperatuur. De kosten voor 2 standaard radiatoren (240 lang 50 hoog) nog geen 300 euro en met een kortingscode kan hier nog eens 10-15% vanaf.

(even zoeken met google op speedcomfort kortingscode) Deze is geldig tot 31 dec 2018 “HIER2018”

 

Door het plaatsen van speedcomfort kan je wellicht nog verder de aanvoer temperatuur verlagen.

Tonzon

Tonzon

Plaats gelijk ook even Tonzon radiatorfolie achter op de radiator, dus niet op de muur. Alle warmte wordtmet deze folie weer terug de radiator in gereflecteerd en de buitenmuur blijft koud. De radiator wordt hierdoor veel sneller warm.

 

Het ketel vermogen

 

Het vermogen van een ketel wordt berekend bij -10 graden buiten temperatuur en 20 graden binnen temperatuur en de hoeveelheid warmteverlies van de woning. Ga je nu isoleren, dan heb je waarschijnlijk minder vermogen nodig. Een ketel met te veel aan vermogen is gelijk aan, met vol gas op een stoplicht afrijden, zonde dus van de energie. Het vermogen van de ketel kan je vaak heel gemakkelijk verlagen, wees hier wel voorzichtig mee en doe dit in kleine stapjes. Het warmewater wordt immers ook verwarmd met dezelfde ketel en je zit vast niet te wachten op een koude douche.

 

Leidingen isoleren

 

Waarschijnlijk een open-deur, maar kijk eens op zolder of in de kruipruimte. Zijn alle leidingen die in onverwarmde ruimtes lopen geïsoleerd? Ja,.. Prima. Zo niet,…. op naar het doe het zelfcenter en haal een paar meter pijpisolatie. Werk wel netjes, ook de T stuken en bochten moet je isoleren. Het doe het zelf center heeft vaak praktische tips hoe je dit goed en netjes kan doen. Kosten een paar tientjes.

 

Waterzijdig inregelen

 

Veel Cv-systemen zijn helaas niet of nauwelijks goed ingeregeld. Hierdoor worden radiatoren slecht of nauwelijks warm. Als het Cv-systeem niet is ingeregeld, dan gaat de meeste warmte naar de eerste radiatoren en weer terug naar de Cv-ketel. Hierdoor komt te warm water weer aan in de Cv-ketel en zoals je net heb gelezen wil je dit nu juist niet.

Om radiatoren te kunnen inregelen dan moet er wel een inregelventiel aanwezig zijn, helaas ontbreekt deze vaak. Een beetje klusser kan deze prima zelf plaatsen.

 

Wat heb je nodig

 

 • Ir-thermometer
 • Inbussleutel
 • Afsluitventiel op radiator

 

Stap 1 is met de ir temperatuurmeter van alle radiatoren hun aan en afvoer temperatuur te noteren. Uiteraard moet er een warmtevraag zijn en moeten alle radiatoren helemaal open staan.

 

Stap 2 Wanneer je deze temperaturen heb, dan ga je de radiatoren met de hoogste temperatuur knijpen.(ventiel in/dichter draaien) Het gevolg is dat de radiatoren met de laagste temperatuur warmer worden. Uiteraard moet te even wachten alvorens weer verder te gaan.

 

Stap 3 Wanneer je denkt dat je klaar ben, moet je alle radiatoren opnieuw meten. Wanneer het goed is gegaan, heb je gelijke of bijna gelijk waardes voor alle radiatoren, hier door gaat de retour temperatuur omlaag, wat een veel hoger rendement geeft.

 

Een behoorlijke klus, maar wel te doen. Kosten? Mogelijk een paar inregelventielen een Ir meter (paar tientjes) maar deze kan je ook gebruiken voor het afregelen van de Cv-ketel. Een vrije zaterdag inplannen is wellicht handig. De Ir meter kan je ook prima gebruiken om warmte lekken en koudebruggen op te sporen.

 

Rolluiken

Heb je rolluiken? Doe deze zodra het donker wordt dicht. Dit voorkomt energie verlies. Sluit de gordijnen.

 

Isoleren

Om nog verder warmte verlies te voorkomen moet je natuurlijk isoleren. De vloer/ de gevels, het glas en het dak. Let wel,… isoleren betekend ook ventileren. Wanneer je onvoldoende ventileert dan krijg je last van vocht, dit is niet alleen gevaarlijk omdat er schimmels kunnen ontstaan op de koudste plekken. Maar kost ook nog eens veel energie, vochtige lucht is koude lucht. Hoe en waar je moet beginnen met isoleren is geheel afhankelijk van de woning en het budget.

 

Denk vooral ook aan de vele kleine dingen.

Bv:

 • Doorstroom begrenzers
 • Water besparende douchekop
 • Watertimer
 • Deur drangers
 • Tochtstrippen
 • Brievenbus borstel
 • De thermostaat een graatje lager en een trui aan
 • Overstappen van energie leverancier of even bellen met je huidige energie leverancier

Meer dan tips vindt je hier "50 gratis tips"

Natuurlijk kan je ook investeren in een Warmtepomp en Zonnepanelen, maar begin met dit laag hangende fruit. Neem je eigen financiële toekomst weer zelf in de hand, als je niet mee beweegt dan mis je de boot.

 

Wil je meer weten over Zonnepanelen en/of een Warmtepomp, maak dan een gratis belafspraak.

 

Fijne jaarwisseling en een duurzaam en voordelig 2019!

Fons Wolffenbuttel.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »