Van het Gas af kan door minder te gaan gebruiken

Van het Gas af kan door minder te gaan gebruiken

Nu de dagen weer korter worden, wordt het energieverbruik weer hoger. De buiten temperatuur wordt lager en we zitten eerder binnen. Wat kan je nu doen om toch je verbruik niet te veel te laten stijgen? Willen we de Wereld leefbaar houden dan moet er wat veranderen.

De Cv-Ketel gaat eruit

 

De laatste weken stromen de aanvragen voor Warmtepompen, Zonnepanelen en Energie advies weer binnen. Dat is niet zo vreemd, juist in de Winter gebruiken we meer Gas en Elektriciteit. De overheid is ook druk bezig het gebruik va de Cv-ketel te ontmoedigen. Er gaat geen dag voorbij of je hoort wel iets over het Gas en dat we er nu snel vanaf moeten. Maar veel mensen vragen zich af wat dan? En vooral hoe?

 

3000 Petajoule opwekken dat lukt nooit!

In Nederland hebben we een energie behoefte van ongeveer 3000Petajoule.

Dit is 833. 333.333.333,33 Kilowattuur [kWh] /jaar. Deze hoeveelheid kunnen we met de huidige technieken, nooit volledig duurzaam opwekken. Dit is natuurlijk goednieuws voor die groeperingen die liever niets willen veranderen. Maar als we echt ons klimaat willen beschermen, dan moeten we echt onze manier van consumeren drastisch juist veranderen.

 

Trias Energetica

Als we dan niet voldoende kunnen opwekken, dan moeten we gewoon veel minder en vooral efficiënter energie gaan gebruiken. De schoonste energie is immers de energie die je niet gebruikt. En minder verbruiken is vaak veel simpeler dan je denkt en vraagt meestal niet eens direct een hele hoge investering.

Trias Energetica 

Bewustwording

Minder verbruiken begint bij bewustwording van wat je verbruikt en waaraan. Het klinkt vreemd, maar alleen al door te weten wat je verbruik is, kan je een besparing van 20% tot 30% behalen. Helaas is energie niet echt hot en kijken we hier hooguit 1x per jaar na, als we weer een nieuw contract afsluiten. Juist met regelmaat, liefst wekelijks je energie verbruik monitoren, maakt het verschil.

 

Minder verspillen

 

Helaas is een groot deel van onze Nederlandse woningen niet optimaal geïsoleerd. Hierdoor gaat er jaarlijks veel energie verloren. Natuurlijk zijn met het isoleren van de woning beste wel hoge bedragen gemoeid. Maar bedenk, het hoeft niet allemaal in hetzelfde jaar en in 1 keer. Begin met het maken van een plan, en begin gewoon. Heb je hier hulp bij nodig dan help ik natuurlijk graag.

 

Tussen schakelaar

Sluipverbruik

 

Veel energie gaat verloren zonder dat we er iets aan hebben gehad. Veel apparaten gebruiken nog energie als ze ogenschijnlijk uitstaan. Juist door te monitoren kom je hier achter. Probeer zoveel mogelijk stekkers er uit te trekken of plaats tussen/contactschakelaars.

 

Radiatorfolie

 

 

Van het gas af

 

Ja van het gas af is het toverwoord, ik ben daar heel blij mee. Maar we kunnen ook beginnen door minder gas te gaan gebruiken cq verspillen. Dit begint met onderhoud van je Cv-systeem. Bijvoorbeeld tijdig ontluchten, bijvullen, waterzijdig inregelen en radiator folie gebruiken.

 

 

 

  

15 euro per jaar per persoon besparen Waterbesparende douchekop

Hoe lang douche je per dag? 5 minuten? Vast niet toch? 1 minuut minder lang douchen per jaar/persoon scheelt al snel €15,00 per jaar per persoon. Een gezin van 4 personen kan dus door een minuut minder per persoon te douchen, al €60,00 per jaar besparen!! Een douche coach, helpt bij het terug dringen van het watergebruik. Een waterbesparende douchekop, verbruikt veel minder water met behoud van comfort. Kleine zaken met grote gevolgen voor jouw energie verbruik.

 

GU10 LED Spot

 

LED verlichting

Je zou denken dat iedereen inmiddels wel over is, maar helaas zijn er nog steeds heel veel gloei,- halogeen,- en TL/PL lampen in gebruik. Vaak wordt er nog gedacht dat LED koud is of niet dim-baar.

Maar dit zijn feiten uit het verleden. Tegenwoordig is voor elke fitting of armatuur een LED variant te krijgen. LED is vaak ook dim-baar en in alle kleuren te krijgen. Van Koud/Wit 6000K tot Warm/Wit 2700K en alle ander kleuren vaak traploos regelbaar.

 

 

 

Energietransitie

Dus voordat je nu denkt dat van het Gas af heel duur wordt, begin dan eerst met minder te gebruiken. Dit is noodzakelijk willen we de energietransitie kunnen laten slagen.

 

Energie besparen, dat kan jij ook

Om je op wat ideeën te brengen heb ik een boekje gemaakt met hierin 50 Tips, veelal open deuren, maar ik hoop dat er ook zaken tussen staan, waar je direct wat mee kan.Het gratis boekje met 50 Tips kan je hier downloaden.

 

 

Niets doen is geen optie. De foto van deze Blog is bewust gekozen, we doen het voor de volgende generatie. Wanneer begin jij?

Meer weten, vul het contactformulier in of,.....

 

Bel afspraak maken?

Energie besparen dat kan jij ook

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »