Welke keuze ga jij maken, om van het gas af te komen?

Welke keuze ga jij maken, om van het gas af te komen?

Mijn laatste blog was in 1 januari 2018 en er is heel veel gebeurt na die tijd. Sedert de laatste grote aardbeving in Groningen, is Nederland letterlijk in beweging gekomen. Iedereen wil in eens van het gas af en dat is natuurlijk prima, maar laten we elkaar niet gek maken. Gas is nog altijd de schoonste fossiele brandstof die we op dit moment gebruiken.

Maar we moeten toch van het gas af?

 

Ja dat klopt, uiteindelijk moeten we van alle fossiele brandstoffen af. We moeten stoppen met ontbossing en weer bossen gaan aanleggen, minder of geen vlees meer eten. Stoppen met gebruik van weggooi plastic. Maar alles tegelijk, lijkt niet realistisch en is dus niet wenselijk. Elke stap moet immers goed worden overwogen, om mislukkingen en weerstand te voorkomen.

 

Kleine stapjes naar duurzaam

 

Wel ben ik van mening, dat juist veel kleine stapjes tot een grote besparing leiden. Denk hierbij aan zeer voor de hand liggende zaken, als beperken van sluipverbruik, waterbespaarders op kranen en douchekop, reflectie folie achterop de radiatoren. Deurdrangers, douche timers, de kachel een graadje lager en minimale nachtverlaging toepassen (grote temperatuurschommelingen kosten veel energie) Goed en regelmatig onderhoud van het Cv-systeem etc. Ik heb een klein boekje gemaakt met 50 tips om met minimale investering te kunnen besparen. Door op de link te klikken meld je aan voor een mailinglist en ontvang je een aantal weken gerichte tips, uiteraard kan je ook gelijk weer afmelden.

 

MijnDuurzaamRendement wil toch iedereen aan de Warmtepomp?

 

Ja dat klopt en ook weer niet, De Warmtepomp is inderdaad een prima oplossing, maar niet tegen elke prijs. Ik ben van mening dat je eerst moet beginnen met minder te gaan verbruiken. Dus eerst maximaal isoleren. Alle energie die je immers niet verbruikt hoef je ook niet fossiel of duurzaam op te wekken.

 

Maar waar moet je dan mee beginnen?

 

Eenvoudig woonhuisDat is geheel afhankelijk van de woning en het budget. Voorbeeld: Wanneer je alle woonlagen verwarmd en er zelfs een open verbinding is met het dak, dan is dakisolatie een hele belangrijke en kan je maar zo tot 50% het warmte verlies van je dak beperken, door gebruik van bv 200mm isolatie. Verwarm je alleen de begane grond en is er geen open verbinding met het dak, dan is deze isolatie veel minder effectief. Als je niet of nauwelijks verwarmd, dan kan je ook maar weinig warmte verliezen toch?

 

Moet ik altijd het hele dak isoleren?

 

Eerst moet je weten of je het dak wel wil isoleren (zie bovenstaand), maar als je dit besloten heb, dan moet je eerst kijken of er al isolatie aanwezig is. Je dak opsluiten tussen 2 isolatie lagen kan tot houtrot leiden. (op internet vindt je hier allerlei voor en tegenstanders over na-isolatie van het dak) Mijn advies is wees voorzicht en vraag een deskundige advies en garanties. Heb je een zolder die niet gebruikt wordt voor het verblijf van personen, dan kan je ook de zoldervloer van onder of van boven volledig isoleren, je verlaagt dan de zogenaamde thermische-schil en je hoeft je niet druk te maken over de isolatie onder de pannen. Deze oplossing is zeer effectief en vaak ook goedkoop en/of zelf goed uit te voeren.

 

 

 

Gevel isolatie

 

De gevel isoleren en zeker een noordmuur kan het warmte verlies enorm beperken. De mogelijkheden zijn enorm en tegelijkertijd vaak ook beperkt. Stel de spouw is al volledig geïsoleerd, dan kan je vaak niet veel meer doen. Wellicht kan je de muur aan de binnenkant isoleren, maar dat kost ruimte. Aan de buitenkant is ook mogelijk, maar is niet altijd toegestaan. (je past dan immers de gevel aan) Ik ben oplossingen tegengekomen met een soort Steenstrips op isolatie platen. Wellicht een mooie oplossing om een lelijke muur te renoveren. Als de spouw in zijn geheel niet is gevuld, dan is het vullen van de spouw met isolatie materiaal en zeer goede en betaalbare oplossing.

 

Hoe weet je of de spouw is geïsoleerd?

 

OpenstootvoegEen niet (na) geïsoleerde spouw heeft altijd open stootvoegen, dit is een ruimte tussen 2 klinkers. Door met een breinaald in de openstootvoeg te prikken kan je bepalen of er isolatie aanwezig is en door bij weerstand door te duwen kan de ook de dikte bepalen. Wanneer er nog on-geïsoleerde ruimte over is, dan heeft na isoleren zin. Let op,.. dat men alle openstootvoegen dicht maakt en nieuwe ventilatie roosters aanbrengt voor de kruipruimte ventilatie. Er wordt dan schuin een gat geboord door de muur en de vloer, om zo een pijp met rooster te kunnen aanbrengen.

 

rooster kruipruimteLet op,.. niet ventileren van de kruipruimte, kan tot grote vocht en dus gezondheidsproblemen leiden. Het vocht zorgt er tevens voor dat je energie verbruik omhoog gaat en dat willen we nu juist niet.

 

 

 

Beglazing

 

Glas blijft altijd een zwakke schakel in de gevel, maar is tevens noodzakelijk voor een prettige Tripleglasleefomgeving. Mocht jouw woning nog voorzien zijn van enkelglas, dan is directie actie geboden, enkelglas heeft nagenoeg geen warmte weerstand, je stookt dus voor de mussen. Inmiddels hebben we dubbelglas (feitelijk 2 glas platen met hier tussen lucht) Hr glas, hier is een coating aangebracht op 1 van de glasplaten. Hr+ en Hr++ glas is vaak ook nog voorzien van argon gas, voor een betere isolatie. Het beste glas is op dit moment triple glas, dit zijn echt 3 glas platen met coating en argon of ander gas. Deze oplossing is zo goed dat het glas soms aan de buitenkant beslaat.

 

Heeft het zin om dubbelglas te vervangen?

 

Dat heeft zeker zin, maar het effect op het verlies is wel beperkt, de grootste klap (van enkel naar dubbelglas) heb je immers gemaakt. De isolatie waarde van glas wordt in U-waarde weergegeven. (lager is beter) Enkelglas heeft een U-waarde van 5,8 W/m2K. Normaal dubbelglas 2,8 W/m2K.  HR++ glas  behaalt een U-waarde van 1-1,2 W/m2K. Bij enkelglas verlies je dus per m2 5,8 watt/m2 glas en bij HR++ glas nog maar 1-1,2 watt per m2 glas. (gemeten bij 0 graden buiten temperatuur en 20 graden binnen temperatuur) Triple glas heeft een U-Waarde van nog maar 0,7-0,9 W/m2K. Maar er zijn al tripleglas soorten met nog betere isolatie waarde van 0,5 /m2K. Triple glas is veel dikker een zwaarder en past niet altijd in het bestaande kozijn.

 

Waar moet opletten wanneer ik ook nieuwe kozijnen neem?

 

Naast glas bestaat ook een grootdeel van de gevel uit kozijnen. Houten kozijnen zijn nog steeds een prima oplossing, maar verdienen wel regelmatig onderhoud. Wil je onderhoudsvrij, dan kom je op kunststof of aluminium. Bij aluminium, moet je er wel op letten dat deze goed thermisch onderbroken zijn. Het aluminium aan de buitenzijde mag nooit in contact komen met het aluminium aan de binnenzijde. Vraag dus altijd naar de isolatie waarden van de kozijnen. Volgens bouwbesluit 2015, mag een kozijn een maximale U-Waarde hebben van 1,65 W/m2K. Hout voldoet hier ruimschoots aan. Aluminium, alleen als deze goed is onderbroken. De U-waarde ligt tussen de 1 en 2 W/m2K. Kunststof is er in zoveel varianten, maar moet ook minimaal voldoen aan 1,65 W/m2K of beter. (minder is beter)

 

Kierdichtheid

 

Ventileren is belangrijk, maar tocht langs ramen, deuren en kozijnen is onwenselijk en een niet te controleren warmte verlies. Het kierdicht maken van de woning is dan ook zeer belangrijk. Denk aan Tochtstrip ’s en het dichtmaken van ruimtes tussen de kozijnen en de gevel. Maar ook de brievenbus, wellicht is een buitenbus de oplossing. (hoeveel post krijg je nog)

 

Maar hoe moet ik dan ventileren?

 

Tja dat is ook weer sterk afhankelijk van je woning, voor nieuwbouw is een WtW (balans ventilatie ook wel D systeem genoemd) aan te bevelen. Dit is een ventilatie systeem waarbij de schone lucht via een warmtewisselaar wordt voor-gewarmd met de vervuilde lucht, hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren met ventileren. Voor bestaande bouw is het aanbrengen van een WtW installatie wel erg veel gedoe en vaak niet uitvoerbaar. Bij een Wtw komen er afzuigventielen in de natte en vuile ruimtes en inblaas ventielen in de leefruimtes. (meestal woon,- en/of slaapkamers) Door wat negatieve verhalen over projecten met Wtw, zijn sommige mensen hier een beetje huiverig voor. Dit is helemaal niet nodig, zolang je er voor zorgt dat je ook gewoon een raam open kan doen. Dit verstoort weleens waar de werking van de WtW, maar dat is helemaal geen probleem, aangezien dit tijdelijk is.

 

Natuurlijke ventilatie

C-systeem

In Nederland is het meeste natuurlijk ventilatie (alleen roosters (a-systeem)) en natuurlijk toevoer enmechanische afvoer (c-systeem) toegepast. Nadeel van dit systeem is dat er altijd veel warmte verloren gaat. Tegenwoordig kan een mechanische ventilatie ook gestuurd worden door Co2 en vocht sensoren. Er word dan meer geventileerd wanneer de waardes toenemen.(bijvoorbeeld tijdens een verjaardag of het douchen) Uiteraard levert dit een extra besparing op energieverbruik op en vermindert het verlies aan warmte.

 

Ventilatie roosters dichtzetten en/of de ventilatie box uitdoen is zeer slecht voor de gezondheid. Alle ventilatie boxen van na 2006 zijn redelijk zuinig met energie, is jouw ventilatie box ouder dan is vervangen wellicht een oplossing en levert dat direct een besparing op.

 

Met een Warmtepompboiler kan je ook prima ventileren en tegelijkertijd warm water maken. Een warmtepompboiler is feitelijk ook een c-systeem, maar dan zonder energie verlies (we maken hier immers warmwater mee)

 

Moet ik de vloer ook isoleren?

Tonzon Vloerisolatie

Jazeker, al het alleen maar voor het comfort, een goed geïsoleerde vloer is een warme comfortabele vloer.Maar pas op, ga niet als een male alles maar dicht puren. Dit lijkt snel en goedkoop, maar kan tot allerlei vocht problemen leiden. Zelf ben ik nogal gecharmeerd van Tonzon vloerisolatie. Tonzon hangt thermokussens onder de vloer van reflectie folie en dekt de bodem af met folie. Hierdoor ontstaat een droge warme luchtlaag onder de vloer en wordt de warmte beter verdeeld in het beton. Vocht problemen en nare geurtjes in de kruipruimte zijn voorgoed verledentijd. Een vochtige kruipruimte, mits goed geventileerd is in enkele weken na aanbrengen van Tonzon vloerisolatie kurkdroog. En belangrijk de vloer kan blijven ademen.

 

Pfff, dat is weer een heel verhaal en dan hebben we het nog niet gehad over de Warmtepomp, dit hou je dan ook nog even tegoed.

 

We moeten van het gas af, maar gebruik je verstand.

 

Gratis BelafspraakGratis 50 tips

Reacties

  1. M Hermans M Hermans

    Heldere opbouw van deze pagina want ik ben inderdaad op zoek naar waar te beginnen met mijn 50-er jaren huis.(spuw al geisoleerd en dak van binnenuit maar ja niet zo dik als nu nodig).
    In duitsland heb ik het boek Vom Altbeau zum effizienzhaus aangeschaft waar een hele leuke insteeek wordt gegeven , maar ja duits is niet mijn ding dus lastig te lezen. Maar toch even als tip meegeven omdat daar ook meer concreet besparingen worden aangegeven per m2 glas enz.

    een nederlandse vertaling oid zou zeer welkom zijn (is nog niets op de markt daarvan)

  2. Hj Hj

    Woon vrijstaand in winijng van bj 1997, geïsoleerde vloer/dak/ beneden hr++ beglazing. Nu wil ik middels airco/inverter woning gaan koelen cq verwarmen. Investering/verbouwen om vloerverwarming aan te leggen willen we niet. Om hogere stroomverbruik te compenseren willen we zonnepanelen laten plaatsen. Om verder gasverbruik terug te dringen had ik bedacht om een warmtepompboiler aan te schaffen. Kunt u mij vertellen of dit op dit moment de meest verstandige aankopen zijn om redelijk gasloos te gaan leven?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »