Onze Aarde schreeuwt om jouw hulp

Onze Aarde schreeuwt om jouw hulp

Als Nederlander snak ook ik, naar mooie weer. In ons Kikkerland is het vaak nat en koud, maar niet dit jaar. Vanaf mei hebben we al droog en mooi weer, wat is er aan er hand?

Ja het antwoord ligt voor de hand en is wellicht wel al te gemakkelijk. Nee ik ga niet zeggen dat dit door de klimaatverandering komt, maar dat het niet goed gaat met onze Aarde en daarmee het nalatenschap aan onze kinderen is wel duidelijk.

 

Gebruiken om weg te gooien

 

Voor de industriële revolutie, werd veel wat werd gebruikt weer hergebruikt. Het begrip kopen om te gebruiken en dan weg te gooien is pas iets van na de industriële revolutie. Hoe is het mogelijk dat hele volksstammen denken, dat je maar oneindig uit de grond kan halen, weg kan gooien en dat er altijd voldoende is en blijft? Ik kan geen business-model bedenken, waarbij men meer uitgeeft dan er binnen komt en toch niet failliet gaat. Hoezo zou de Aarde dit wel kunnen? Weet je dat we wereldwijd, maar 9% van wat gebruiken weer hergebruiken? De rest 91% stoppen we in de grond, verbranden we of gooien we gewoon in zee. Ja je leest het goed 91%!! Hoelang kan dit goed gaan? Wubbo Okkers maakte een week voor dat hij overleed nog dit filmpje over.

 

Waarom nieuw kopen?

 

Vroeger kocht je niet tweedehands, dit stond gelijk aan armoede etc. Tegenwoordig is gebruikt juist hip en uniek. Een oude kast met een beetje verf weer een nieuw leven geven. Ben je wel eens in een kringloop winkel geweest? Nee,…. Dan heb ik maar 1 advies, gewoon doen! Ik weet zeker dat je na een bezoek al je vooroordelen laat varen en plezier krijgt in hergebruik van wat er al is. Wat dacht je van repareren van je oude apparatuur, je computer upgraden i.p.v. afdanken. Refurbished kopen i.p.v. nieuw. Een auto kan tegenwoordig gemakkelijk 20 jaar mee, waarom weer nieuw kopen? Klopt een nieuwere auto is wellicht iets zuiniger en stoot wellicht wat minder Co2 uit, maar de productie van een nieuwe auto kost veel meer energie en stoot veel meer Co2 uit.

 

Hoeveel afval produceer jij eigenlijk per week/maand of jaar?

Enig idee?

Kijk hier maar eens: 

 

 

Als je deze TED talk heb bekeken, dan begrijp je hopelijk dat dit niet langer zo kan.

Er moet wat veranderen, maar wat en hoe? Moet het komen van de overheid? Tja,.. wellicht wel, maar is dat niet al te gemakkelijk? Wat kan jij doen in het groot, maar vooral in het klein? Eigenlijk is het zoveel, dat je er bijna blij van wordt.

 

De Overheid heeft op dit moment een campagne om Nederland van het gas af te helpen, uiteraard ben ik hier blij mee. De link vindt je hier. Energie besparen doe je nu.

 

Gewoon een paar eye openers

 

* Jouw water gebruik, moet je echt dagelijks langer dan 5 minuten douchen?

* Heb je echt elk jaar nieuwe tuinstoelen nodig

* Heb je die rommel van Action of Alli express echt nodig, vaak binnen enkel weken al weer bij het afval.

* Plastic servies voor de BBQ, is samen even afwassen niet veel leuker?

* Moet de was in de droger, of kan je deze ook even ophangen?

* Na 2 jaar weer een nieuw mobieltje, is dat niet wat overdreven en waarom?

* Zou het niet beter zijn wanneer je regen water niet afvoert maar in de tuin of regenton laat lopen.

 

(een regenton is een Vat wat vroeger werd gebruikt om regenwater op te vangen voor gebruik later, best wel slim eigenlijk)

* Hoeveel verpakkingsmateriaal gebruik je, zou je wat kunnen hergebruiken?

* Hoeveel afval scheidt jij? Kan je hier nog een verbeterslag doorvoeren?

* Wat is eigenlijk je energie verbruik? Hoeveel hiervan heb je echt nodig en hoeveel is gewoon verspilling?

 

Denk aan sluipverbruik door standby, onnodig laten branden van lampen, onnodig de Tv maar aan laten staan.

 

* Compenseer jij jouw Co2 uitstoot door bomen te kopen?

* etc.

 

Ik weet zeker als je samen met je gezin hier over nadenkt, dat er veel is wat je zelf zonder tussenkomst van de overheid kan doen. Is dit geitenwollensokken? Nee zeker niet, dit hoort bij een stukje opvoeding en nalatenschap. Hoe kan je nu aan kinderen denken, voor kinderen zorgen. Zonder je zorgen te maken over in welke Wereld zij straks moeten leven.

 

Insecten

 

Is het je opgevallen dat na een lange rit op de snelweg, jouw auto niet meer volledig vol zit met insecten, dat je niet telkens de ramen moet wissen. Dit was vroeger wel anders, insecten waren een groot plaag voor de lak en de voorruit. Dit lijkt goed nieuws, maar is feitelijk heel zorgelijk nieuws. We hebben insecten nodig voor onze totale voedselketen. Insecten ruimen afval op, zorgen voor bevruchting en verspreiding van stuifmeel en zaden.

 

Door het gebruik van insecticide in de landbouw, maar ook bij jou thuis. Verdwijnen er steeds meer insecten. Denk bijvoorbeeld aan de slakkenkorrels, de mieren lokdoosjes, muizen/ratten gif. Etc. Ook worden veel tuinen dicht gestraat, geen bloemen en planten meer, maar beton. Lekker heet in de zomer en het regenwater kan mooi het riool in stromen.

 

Maar het kan anders

 

Hoe leuk is het om een paar tegels te verwijderen en hier weer echte Weidebloemen te zaaien, of Tomaten planten of,……. Nee hier heb je echt geen groene-vingers voor nodig.

 

Of,.....

 

Samen met je kinderen een insecten hotel maken, hoe gaaf is dat?

insectenhotel

 

Zorg dat je zicht heb van binnenuit op dit insectenhotel en geniet van al het leven wat hier al naar enkele weken zichtbaar is.

 

Gaat het echt zo slecht dan?

 

Slecht? Tja dat klinkt wel heel dramatisch, maar het is wel een feit dat alles wat we nu doen of laten. Vroeg of laat een enorm effect heb op hoe onze Aarde er uitziet en de kwaliteit van leven op de Aarde.

 

Zie hier een filmpje van Nasa, hier kan toch niemand omheen

 

 

Reinier van de Berg gaf deze week een interview aan Nu.nl Een mooi stuk over hoe hij de klimaat verandering ervaart.

 

Maar er is gelukkig ook goed nieuws

 

Er is steeds meer aandacht voor milieu, klimaat en het energie vraagstuk. Ondanks het feit dat er nog steeds mensen durven te schrijven, dat al wat er nu met onze aarde gebeurt niet door mensen wordt veroorzaakt. Nee de bomen zagen zichzelf om en het plastic komt vanzelf in zee.

 

Een auto die nooit meer op de schroothoop komt, hier wordt je toch blij van.

 

Auto volledig recyclebaar

 

Maar het is toch belangrijk dat we van het gas afgaan?

 

Zeker is dat belangrijk, maar daar stopt het niet bij. We moeten totaal anders gaan denken. Van als maar meer consumeren, naar meer hergebruiken en vooral langer gebruiken. Eigenlijk is van het gas af, nog de minste uitdaging, de winters worden immers steeds minder koud en de zomers steeds warmer.

 

Ik hoop dat ik met bovenstaande blog, jou aan het denken te krijgen. Het redden van onze Aarde voor de toekomstige generaties is een mind-set en niet meer dan dat.

 

Geniet van het lekker weer.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »