Geef de Aarde door

Geef de Aarde door

Persoonlijk heb ik niet zo veel met een nieuwjaar en al het gedoe er omheen. Ik geloof dat je met goede voornemens niet hoeft te wachten tot 1 januari. Elke dag is immers weer een kans om zaken echt anders en beter aan te pakken.

Ik wens iedereen, alle goeds toe in dit nieuwe jaar. Laten we er nu echt een duurzaam jaar van maken. Uiteraard ga ik weer proberen om jou tot actie te inspireren.

 

The day after tomorrow

the day after tomorrow

Netflix meldt me dat ze een “nieuwe” film hebben klaar gezet die ik vast leuk zou vinden? The Day After Tomorrow. Nou ja nieuw,.. gemaakt in 2004, maar nog steeds heel actueel. Wellicht hebben de filmmakers iets overdreven, zeker wat tijdspad betreft. Maar veel deskundige zijn het er over eens, dat als we zo door gaan, de Wereld er voorgoed anders uit gaat zien. Alles wat we nu als normaal beschouwen kan wel eens heel bijzonder worden.

 

 

Een beetje meer warmte in Nederland is toch best aantrekkelijk?

 

Klimaat veranderingHelaas zijn er nog steeds hele groepen mensen, die de klimaat verandering niet serieus nemen.

 

Er zijn zelfs hele machtige mensen die dit FakeNews noemen.

 

Grote groepen mensen hebben het zo druk met overleven en meer voor zichzelf vergaren, dat ze geen tijd hebben om verder te kijken dan vandaag of morgen, laat staan de The Day(s) after Tomorrow.

 

Als het alleen een beetje warmer word in Nederland, dan is het inderdaad niet zo erg.

 

Maar helaas worden door de temperatuur stijging, alle ecosystemen aangetast. Water stromen in de Oceaan worden verplaatst. Zout,- en zoetwater worden gemengd, dit heeft effect op het weer, de waterhuishouding op het land en hierdoor onze voedsel voorziening. Klimaat verandering is dus niet alleen een probleem voor onze Noord,- en Zuidpool, maar veranderd de Wereld, zoals we haar nog nooit hebben gezien. Al Gore heeft ons in zijn eerste film al gewaarschuwd. In An inconveniënt Truth 2, laat hij zien dat sommige voorspelling uit de eerste versie al realiteit zijn geworden.

 

Elan Musk

 

Elan Musk is naast CEO van Tesla, bekend van de elektrische auto’s, ook CEO van Space X. Het lijkt erop dat Elan op twee fronten probeert de mensheid van de ondergang te redden. Enerzijds door duurzame energie, duurzame opslag en elektrische auto’s voor grote groepen bereikbaar te maken. Maar anderzijds door de mogelijkheid van leven op Mars te onderzoeken. Nu lijkt mij een leven op Mars niet erg aantrekkelijk en denk ik dat we er beter voor kunnen zorgen dat we onze Mooie Aarde leefbaar houden

 

 

Aan de slag

 

Ook als je beperkte middelen heb, dan is dat geen reden om niets te doen. Als je duurzame energie wil gaan gebruiken, of zelfs een Warmtepomp overweegt. Dan moet je echt eerst beginnen met minder te gaan gebruiken. Als we alle energie die we gebruiken zowel elektriciteit, als gas/olie duurzaam zouden willen opwekken. Dan hebben we veelmeer energie nodig, dan dat we ooit duurzaam zouden kunnen opwekken. Dus terugdringen van het verbruik is de basis, om duurzaam te gaan opwekken.

 

Kleine zaken50 gratis tips

 

Om je te helpen heb ik een eenvoudig boekje gemaakt met 50 tips, die je vrijwel direct zonder hoge investering kan toepassen. Dit boekje mag je gratis downloaden. De belangrijkste Tip is: Zorg dat je weet wat je gebruikt. Als ik een huisbezoek breng, dan zijn er maar weinig mensen die me direct en zonder factuur kunnen vertellen hoeveel energie ze verbruiken. Toch is dit het begin. Noteer gewoon elke week je verbruik en probeer grote verschillen te verklaren.

 

 

 

 

Plannen maken

 

Wat zou je dit jaar kunnen aanpakken? De isolatie van de woning? Grote kans dat hier veel voordeel valt te halen. Elke stap levert je weer een besparing op, zodat je de volgende stap wellicht wat gemakkelijker kan zetten. Belangrijk neem het hele gezin mee in je plannen. samen besparen gaat niet alleen gemakkelijker, maar is ook veel leuker.

 

Maar we moeten toch van het Gas af?

 

Ja dat klopt, maar de reden is niet direct het milieu. De belangrijkste reden voor onze regering is, de schade die Groningen ondervind van het oppompen van Aardgas en het feit dat ons Aardgas opraakt. Gas wordt juist door veel landen juist gezien als een tussenstap, naar duurzame energie. Aardgas is de meest duurzame fossiele brandstof van dit moment. Een goede vervanger voor Aardgas is groen gas. Groen-gas wordt gemaakt van rest producten, zoals mest, groenafval, slip etc. Groen Gas wordt ook steeds vaker ingezet als brandstof (CNG) voor auto’s en zou je als veel goedkoper “tussenstap” kunnen zien voor de overgang naar een volledig elektrische auto. Dus ja,… we moeten van het Gas af, maar eerst is het beperken van het verbruik veruit de belangrijkste stap.

 

Vloerverwarming

Mijn woning is van 2015 of later, kan ik een Warmtepomp plaatsen?

 

Ja zeker, een woning van 2015 of later is meestal zonder veel aanpassingen geschikt voor de Warmtepomp. Alle oudere woningen moet vaak nog wel wat worden na-geïsoleerd. Een Warmtepomp werkt wel met een veel lagere water temperatuur van 28 tot maximaal 40 graden, dus vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren is een must. Wil je echt van het gas af, dan is elektrisch koken natuurlijk ook een must.

 

Ik wil Zonnepanelen

 

Ja dat snap ik, Zonnepanelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van je energierekening en het verder terug dringen van de Co2 uitstoot. Maar bedenk dat de daken van de meeste woningen niet groot genoeg zijn, om jouw energie behoeft volledig op te wekken. Dus ook wanneer je Zonnepanelen gaat plaatsen, is besparen op je verbruik nog steeds heel belangrijk. Tegenwoordig kan je Zonnepanelen ook prima los in de tuin opstellen. Dus heb je wat ruimte, dan is dit wellicht een oplossing.

 

Saldering van jouw opbrengst

 

We hebben nog 2-5 jaar een salderingsregeling. Dat wil zeggen dat de energie die je niet direct nodig heb, je tijdelijk kan parkeren op het Net en later weer kan gebruiken. Helaas is het niet de vraag of deze salderingsregeling wordt afgeschaft, maar wanneer? Maar wat dan? Ik hoop dat we op termijn betere en vooral betaalbare opslag systemen gaan krijgen. Mede door de grote vraag kan de prijs wel eens behoorlijk gaan dalen. De accu’s gebruikt in de Tesla auto’s worden na gebruik op nieuw klaar gemaakt, als accu geschikt voor de opslag van energie in woningen. Dit is natuurlijk een hele mooie manier van hergebruik. helaas rijden er nog wel heel weinig Tesla’s rond, om echt het verschil te maken.

 

Een goed begin van 2018 is een duurzaam begin van 2018, en dat hoeft zeker niet direct kapitalen te kosten.

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »